Magda Radzi / wszystkie grupy

Przyprawy dobre na wszystko

przyprawy dieta 3d dieta 3d chili przyprawy na odchudzanie odchudzający przyprawy

 

Anyż  

  

- jego łupinka zawiera bardzo wiele olejków eterycznych dzięki czemu znakomicie pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom, więc często dodaje się go do potraw ciężkostrawnych; zwiększa wydzielanie śliny i soków żołądkowych, dlatego po tłustym, ciężkim posiłku zaleca się żucie kilku jego ziaren; popularny składnik leków na kaszel, pomaga przy katarze i infekcjach górnych dróg oddechowych;  

stosuje się go w niewielkich ilościach, nie łączy z innymi silnie pachnącymi przyprawami  

 



 

Bazylia 

 

pochodzi z Indii; ma słonawo-korzenno-cytrusowy smak; dzięki bogatej kompozycji zawartych w niej olejków eterycznych wspomaga pracę żołądka, poprawia trawienie i przeciwdziała mdłościom oraz wzdęciom; pomaga osobom ze skłonnościami do bólu brzucha - rozkurcza żołądek; przyspiesza trawienie, przeciwdziała wzdęciom; ma działanie przeciwzapalne i pobudzające krążenie, działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek; oddziałuje również na psychikę - pobudza, a w stanach stresowych pozwala opanować napięcie; poprawia nastój i dodaje sił; rozwija niepowtarzalny aromat w połączeniu z pomidorami;  

liści bazylii nie powinno się gotować, tracą bowiem wtedy zarówno zapach, jaki i właściwości 

 

 

Chili  

pobudza soki trawienne i ukrwienie; ale uwaga !wzmaga apetyt! ; kapsaicyna zawarta w chili stymuluje wydzielanie endorfin poprawiających nastrój, jest także skutecznym antybiotykiem zabijającym szkodliwe bakterie w jelitach; kapsaicyna zawarta w pikantnych papryczkach chili ma również właściwości przeciwbólowe, bakteriobójcze i silnie rozgrzewające  

 



 

Curry 

 

kompozycja przypraw i suszonych warzyw o pikantnym aromacie smaku;  

chroni mózg, zawiera kurkuminę, żółty barwnik który ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyrakowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne; 

jest skuteczną bronią w walce ze szkodliwymi rodnikami, które powodują obumieranie komórek nerowych  

 

 

Cynamon 

 

obniża poziom cukru i tłuszczu we krwi;  

spożywanie 1g (ok. ? łyżeczki) cynamonu dziennie powoduje spadek poziomu cukru we krwi o ok. 30%;  

pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów dzięki poprawie działania insuliny 

 


 

Cząber - ma silny aromat i smak nieco zbliżony do pieprzu, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i niestrawności, jest też środkiem poprawiającym apetyt, uśmieża też ból głowy, zapobiega pasożytom jelit, pomaga przy kaszlu i katarze; dodaje sie go do dań z roślin strączkowych, ziemniaków, ryb, zup, dziczyzny, aromatyzowania sałatek oraz marynat; długo gotowany gorzknieje! 

 

 

Czosnek 

już dwa-trzy ząbki czosnku dziennie pomogą uniknąć nadciśnienia, miażdżycy tętnic i spowolnić procesy starzenia organizmu; działa lepiej niż niejeden syntetyczny antybiotyk eliminując bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby; składniki czosnku rozrzedzają krew, zapobiegając w ten sposób skrzepom zwiększającym ryzyko zawału serca i udaru mózgu; czosnek zapobiega nowotworom jelit i żołądka; obniża poziom lipidów i cholesterolu we krwi, doskonale radzi sobie z niestrawnością; z cytryną, miodem i wodą lub mlekiem pomaga przy przeziębieniach; czosnek jest bogaty w witaminy i minerały; mniej "wonną" odmianą czosnku jest czosnek niedźwiedzi, ma delikatniejszy aromat, ale zachowuje właściwości czosnku zwyczajnego 

 

 

Estragon  

 

wyszukane, niezwykle aromatyczne pochodzące ze Środkowej i Północnej Azji zioło (zwane wężowym zielem) o lekko gorzkawym i pikantnym smaku;  

najlepiej dodać szczyptę pod koniec gotowania, żeby nie utracić jego smaku;  

doskonale poprawia smak potraw dietetycznych; ma właściwości rozkurczowe; łagodzi ból i kolki; polecany przy reumatyzmie, dnie moczanowej i artretyzmie 

 



 

Gałka Muszkatołowa 

 

 

owoc muszkatołowca, ma intensywny korzenny, odświeżający zapach oraz słodko-gorzki smak; ma działanie kojące, łagodzi między innymi wzdęcia, pomaga na bezsenność czy dolegliwości reumatyczne

 

Goździki 

 

to wysuszone pączki kwiatu goździkowca korzennego, niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, kształtem przypominające małe gwoździki; mają charakterystyczny, przyjemny korzenny zapach, w smaku zaś są bardzo piekące; zawartość olejków powoduje, że goździki mają właściwości odświeżania oddechu (wystarczy rozgryźć kilka sztuk) lub powietrza (wbite w pomarańczę czy jabłko położone na stole); goździki mają też zastosowanie jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozgryziony goździk łagodzi bóle zębów; można je stosować zarówno do przypraw słodkich, jak i pikantnych  

 



 

Imbir 

 

ma właściwości rozgrzewające i poprawiające przemianę materii; pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka; ma korzystny wpływ na pracę jelit; korzeń imbiru pomaga w chorobie lokomocyjnej (drobno pokrojony można żuć w czasie podróży); najlepsze właściwości ma imbir świeży, dodany na pocżatku gotowania jest przyprawą łagodną, zaś dodany pod koniec zachowuje silniejszy smak 

 

 

Jałowiec 

 

korzenny, gorzkawo-słodki smak, przyjemny, balsamiczny aromat; jałowiec może być stosowany w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy, artretyzmem czy cukrzycą, głównie przyrządza się z niego marynaty do mięs i ryb, napary, nalewki, syropy, a także doprawia wino  

 


 

Kardamon 

 

można go stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony; kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa; poprawia smak potraw zarówno słodkich, jak i pikantnych; dodajemy go do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, również do potraw z mięsa, ryb i drobiu; kardamon doskonale odświeża oddech i skutecznie usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości czosnku czy alkoholu; zawarte w nim olejki eteryczne ułatwiają oddychanie rozszerzając tchawicę oraz oskrzela, przynoszą ulgę przy katarze, wcierane w skórę rozgrzewają, łagodzą ból i stany zapalne skóry 

 


 

Kolendra - pochodzi z Libanu i Tajlandii; ma korzenno - słodkawy, lekko pieprzowy smak i aromat; zielona część tego zioła wzmaga trawienie; olejki zawarte w ziarnach pomogą przy braku apetytu, bólach brzucha, wzdęciach i ogólnych problemach z trawieniem; ma działanie moczopędne; dodana do potraw nadaje im lekko słodkawy smak; wzmacnia smak mięs i warzyw 

 

 

Koper 

 

- pochodzi z Azji i obszaru Morza Śródziemnego; ma silny zapach i korzenno-słodkawy, nieco szczypiący smak; zawiera dużo soli mineralnych i witamin; ułatwia wypróżnianie; zapobiega kolkom i skurczom żołądka, biegunce i wymiotom; wspomaga pracę jelit; rozluźnia i zmniejsza napięcie nerwowe, ma działanie uspokajające; przez całkiem znaczną zawartość witaminy C chroni przed infekcjami i wzmacnia system immunnologiczny; najlepiej dodawać go pod koniec gotowania 

 



 

Kminek 

 

ma cierpko-korzenny smak, zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych; przyspiesza trawienie; bardzo skutecznie łagodzi wzdęcia; w naturalny sposób oczyszcza jelita; wpływa pobudzająco na pracę nerek; zmniejsza uczucie ciężkości w żołądku; świetny do dań z kapusty i ryb, a także wszelkich tłustych i ciężkostrawnych dań 

 

 

Kurkuma 

 

to nie tylko barwnik nadający potrawom ładny pomarańczowy kolor; ma działanie żółciopędne, przez co pomaga w trawieniu; wzmacnia żołądek; dodaje się ją pod koniec gotowania, w przeciwnym razie może stać się gorzka  

 



 

Liść laurowy - prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego; nazywany też liściem bobkowym lub wawrzynem; liście laurowe mają przyjemny korzenny zapach i gorzkawy smak; posiadają działanie łagodzące na żołądek, poprawiają apetyt oraz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, jeśli są używane w czasie gotowania, wspomagają trawienie i pomagają przy trawieniu potraw ciężkich i tłustych; należy je wrzucać na początku gotowania i wyjmować przed podaniem, aby potrawa nie nabrała gorzkiego smaku 

 

 

Majeranek ? pochodzi z południowo-wschodnich obszarów Morza Śródziemnego, południowej Azji i północnej Afryki; ułatwia trawienie; pobudza wydzielanie żółci; przyspiesza przemianę materii; zapobiega wzdęciom; pomaga przy zaburzeniach trawienia, skurczach i bólach żołądka oraz jelit; ma również działanie uspokajające; działa antyseptycznie i przeciwzapalnie; pomaga w leczeniu kataru; w diecie bez soli może ją z powodzeniem zastąpić; świetnie pasuje do tymianku, nie stosować razem z oregano, bowiem obie przyprawy mogą zgorzknieć; świetnie komponuje się z tymiankiem i rozmarynem 

 


 

Mięta 

 

znana była już w starożytnym Egipcie; ma ostry, chłodzący i wyjątkowo świeży smak; zawiera olbrzymie ilości olejku eterycznego, głównie mentolu; przyspiesza i ułatwia trawienie; pobudza wydzielanie żółci i wzmaga pracę żołądka; przeciwdziała wzdęciom, pomaga złagodzić ból spowodowany nadmiarem gazów; wykazuje działanie bakteriobójcze; działa uspokajająco w stanach silnego stresu i obniża ciśnienie tętnicze; stosowana zewnętrznie dezynfekuje (świetna do inhalacji) i zmniejsza obrzęki; ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym 

 

 

Pieprz 

 

jagoda pnącza uprawianego w Azji, otrzymywany z owoców o różnym stopniu dojrzałości; swój ostry smak zawdzięcza zawartości (w wierzchniej warstwie owocu) piperyny; ma ogólne działanie wzmacniające; usprawnia pracę wątroby i przyspiesza przemianę materii; poprawia trawienie szczególnie bogatych w białko; zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu; pomaga przy zgadze i zaparciach; ma właściwości antybakteryjne, całe ziarna dodaje się na początku gotowania, mielony dodaje pod koniec 

 


 

Pietruszka 

 

pochodzi prawdopodobnie z Sardynii; pomaga utrzymać w zdrowiu całe ciało; poprawia odporność na choroby i stres; pęczek pietruszki zawiera więcej witaminy C niż pół kilograma pomarańczy i dlatego doskonale chroni przed przeziębieniami; oczyszcza organizm; dobrze wpływa na skórę; przeciwdziała niedokrwistości i niedomaganiom pęcherza moczowego, prostaty oraz nerek; dzięki dużej zawartości manganu pomaga wątrobie; pobudza ukrwienie płuc, żołądka i jelit oraz przemianę materii; wspomaga wszystkie organy wydalnicze (także skórę), więc pomaga w kaszlu, reumatyzmie, problemach z menstruacją, żółtaczce i cellulicie; zmielona świetnie łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów; do potraw dodaje się ją świeżą, pod koniec gotowania; pietruszka o gładkich liściach ma więcej aromatu, ta karbowana ma raczej znaczenie dekoracyjne; przez starożynych Rzymian była uważana za afrodyzjak 

 

 

Rozmaryn 

 

ma silny aromat, korzenny, lekko gorzki smak dzięki czemu pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dobrze więc jest dodawać go do ciężkostrawnych potraw ? w naturalny sposób ułatwia ich trawienie, zwłaszcza tłuszczów; działa rozkurczająco na żołądek; tonizuje dolegliwości jelit i pęcherzyka żółciowego; usprawnia pracę nerek, ma działanie moczopędne; to sposób na bóle głowy i depresję; poprawia krążenie krwi, przemianę materii i podnosi ciśnienie; wzmacnia organizm zmęczony chorobami; ma właściwości pobudzające (z tego względu powinny na niego uważać kobiety w ciąży), a także desynfekujące; dodaje się go do potrawy 20-30 minut przed końcem gotowania; doskonale komponuje się z kolendrą, tymiankiem, pietruszką 

 

 

Rzeżucha ? wzmacnia siły obronne organizmu; zwalcza bakterie chorobotwórcze w jelitach i drogach moczowych; wyrównuje gospodarkę mineralna organizmu (PATRZ analiza pierwiastkowa włosa); jeśli ma zachować cenne właściwości to nadaje się tylko do spożycia na surowo  

 


 

Szafran  

 

najdroższa przyprawa świata - ze 150 tysięcy kwiatów krokusa otrzymuje się zaledwie 1 kg tej przyprawy;  

używa się go do aromatyzowania i barwienia potraw z mięsa, ryb, ryżu i ciast;  

ma specyficzny, bardzo trwały zapach i gorzkawy smak;  

zalecany jest w chorobach układu pokarmowego;  

zawiera bardzo dużo witaminy B  

 

Szałwia 

 

pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu, mięs i serów; oczyszcza żołądek i jelita; pomaga przy zapaleniu śluzówki ust i gardła; hamuje nadmierne wydzielanie potu; w medycynie ludowej hamuje wydzielanie mleka przy odstawianiu dziecka od piersi; pomaga na bóle głowy  

 



 

Tymianek 

 

pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego; ma słodkawo-gorzki smak i intensywny aromat znakomicie ułatwia trawienie tłustych potraw; jednocześnie jest jednym z najlepszych ziół na pobudzenie apetytu; niekiedy potrafi uśmierzyć najbardziej dokuczliwe bóle żołądka; jest środkiem wykrztuśnym, leczy choroby płuc, krtani i błon śluzowych gardła; tymol zawarty w tymianku jest skutecznym środkiem antybakteryjnym i dodatkowo poprawia ukrwienie skóry; poprawia smak dań z warzyw, drobiu; gotuje się go razem z potrawą, ciepło pozwala rozwinąć mu pełnię aromatu 

 

 

Wanilia 

 

to przyprawa uzyskiwana z owocu tropikalnego bezwonnego storczyka; doskonale aromatyzuje słodkie dania i desery; olejek waniliowy jest bardzo skuteczny w procesie regeneracji skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu;  

ma działanie przeciwgorączkowe; wzmacnia serce



 

Ziele angielskie - przyprawą są suszone owoce korzennika lekarskiego ? egzotycznego, tropikalnego drzewa; ma palący smak, jego przyjemny zapach przypomina aromat pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej ? stąd angielska nazwa ?allspice?; ziele angielskie ułatwia trawienie, łagodzi nerwobóle oraz objawy reumatyczne, ponadto ma właściwości pobudzające i antyseptyczne, herbatka z korzennika lekarskiego łagodzi zaburzenia jelitowe i trawienne, uśmierza kolkę i wzdęcia; ziele angielskie dodajemy na początku gotowania 

 

 

Zioła prowansalskie ? nazwa tej aromatycznej mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji ? Prowansji, słynnej z rozmaitości ziół tam występujących; w jej skład wchodzi: majeranek, bazylia, rozmaryn, szałwia, cząber, oregano, tymianek i mięta; zawierają duże ilości substancji czynnych tj. olejki, garbniki itp.; polecane szczególnie do potraw tłustych, wpływa korzystnie na smak dań, szczególnie w diecie bez soli; mają szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej i francuskiej 

 

 

* informacje potwierdzone min. w źródłach popularno - naukowych ?Czy wiesz, co jesz? 100 najważniejszych składników diety?, Siegfried Schlett, przeł. E. Modzelewska, Świat książki, Warszawa 2008, s. 196-211; "Pogromcy Kalorii. 50 czynników sprzyjających przemianie materii od A do Z", Irvina Baumbach, Sven-David Muller-Nothmann, KDC; prasa: Sól i Pieprz, styczeń 1/2009, s. 46; Vita nr 1 (124) styczeń 2009, s. 55; opisy przypraw Kamis, Apetita, Prymat;  

  Wieloletnie badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdziły już dawno niezwykłe właściwości nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum). Jest ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327130 / 68 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI