Magda Radzi / wszystkie grupy

Przyprawy dobre na wszystko

przyprawy dieta 3d dieta 3d chili przyprawy na odchudzanie odchudzający przyprawy

 

Anyż  

  

- jego łupinka zawiera bardzo wiele olejków eterycznych dzięki czemu znakomicie pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom, więc często dodaje się go do potraw ciężkostrawnych; zwiększa wydzielanie śliny i soków żołądkowych, dlatego po tłustym, ciężkim posiłku zaleca się żucie kilku jego ziaren; popularny składnik leków na kaszel, pomaga przy katarze i infekcjach górnych dróg oddechowych;  

stosuje się go w niewielkich ilościach, nie łączy z innymi silnie pachnącymi przyprawami  

 



 

Bazylia 

 

pochodzi z Indii; ma słonawo-korzenno-cytrusowy smak; dzięki bogatej kompozycji zawartych w niej olejków eterycznych wspomaga pracę żołądka, poprawia trawienie i przeciwdziała mdłościom oraz wzdęciom; pomaga osobom ze skłonnościami do bólu brzucha - rozkurcza żołądek; przyspiesza trawienie, przeciwdziała wzdęciom; ma działanie przeciwzapalne i pobudzające krążenie, działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek; oddziałuje również na psychikę - pobudza, a w stanach stresowych pozwala opanować napięcie; poprawia nastój i dodaje sił; rozwija niepowtarzalny aromat w połączeniu z pomidorami;  

liści bazylii nie powinno się gotować, tracą bowiem wtedy zarówno zapach, jaki i właściwości 

 

 

Chili  

pobudza soki trawienne i ukrwienie; ale uwaga !wzmaga apetyt! ; kapsaicyna zawarta w chili stymuluje wydzielanie endorfin poprawiających nastrój, jest także skutecznym antybiotykiem zabijającym szkodliwe bakterie w jelitach; kapsaicyna zawarta w pikantnych papryczkach chili ma również właściwości przeciwbólowe, bakteriobójcze i silnie rozgrzewające  

 



 

Curry 

 

kompozycja przypraw i suszonych warzyw o pikantnym aromacie smaku;  

chroni mózg, zawiera kurkuminę, żółty barwnik który ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyrakowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne; 

jest skuteczną bronią w walce ze szkodliwymi rodnikami, które powodują obumieranie komórek nerowych  

 

 

Cynamon 

 

obniża poziom cukru i tłuszczu we krwi;  

spożywanie 1g (ok. ? łyżeczki) cynamonu dziennie powoduje spadek poziomu cukru we krwi o ok. 30%;  

pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów dzięki poprawie działania insuliny 

 


 

Cząber - ma silny aromat i smak nieco zbliżony do pieprzu, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i niestrawności, jest też środkiem poprawiającym apetyt, uśmieża też ból głowy, zapobiega pasożytom jelit, pomaga przy kaszlu i katarze; dodaje sie go do dań z roślin strączkowych, ziemniaków, ryb, zup, dziczyzny, aromatyzowania sałatek oraz marynat; długo gotowany gorzknieje! 

 

 

Czosnek 

już dwa-trzy ząbki czosnku dziennie pomogą uniknąć nadciśnienia, miażdżycy tętnic i spowolnić procesy starzenia organizmu; działa lepiej niż niejeden syntetyczny antybiotyk eliminując bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby; składniki czosnku rozrzedzają krew, zapobiegając w ten sposób skrzepom zwiększającym ryzyko zawału serca i udaru mózgu; czosnek zapobiega nowotworom jelit i żołądka; obniża poziom lipidów i cholesterolu we krwi, doskonale radzi sobie z niestrawnością; z cytryną, miodem i wodą lub mlekiem pomaga przy przeziębieniach; czosnek jest bogaty w witaminy i minerały; mniej "wonną" odmianą czosnku jest czosnek niedźwiedzi, ma delikatniejszy aromat, ale zachowuje właściwości czosnku zwyczajnego 

 

 

Estragon  

 

wyszukane, niezwykle aromatyczne pochodzące ze Środkowej i Północnej Azji zioło (zwane wężowym zielem) o lekko gorzkawym i pikantnym smaku;  

najlepiej dodać szczyptę pod koniec gotowania, żeby nie utracić jego smaku;  

doskonale poprawia smak potraw dietetycznych; ma właściwości rozkurczowe; łagodzi ból i kolki; polecany przy reumatyzmie, dnie moczanowej i artretyzmie 

 



 

Gałka Muszkatołowa 

 

 

owoc muszkatołowca, ma intensywny korzenny, odświeżający zapach oraz słodko-gorzki smak; ma działanie kojące, łagodzi między innymi wzdęcia, pomaga na bezsenność czy dolegliwości reumatyczne

 

Goździki 

 

to wysuszone pączki kwiatu goździkowca korzennego, niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, kształtem przypominające małe gwoździki; mają charakterystyczny, przyjemny korzenny zapach, w smaku zaś są bardzo piekące; zawartość olejków powoduje, że goździki mają właściwości odświeżania oddechu (wystarczy rozgryźć kilka sztuk) lub powietrza (wbite w pomarańczę czy jabłko położone na stole); goździki mają też zastosowanie jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozgryziony goździk łagodzi bóle zębów; można je stosować zarówno do przypraw słodkich, jak i pikantnych  

 



 

Imbir 

 

ma właściwości rozgrzewające i poprawiające przemianę materii; pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka; ma korzystny wpływ na pracę jelit; korzeń imbiru pomaga w chorobie lokomocyjnej (drobno pokrojony można żuć w czasie podróży); najlepsze właściwości ma imbir świeży, dodany na pocżatku gotowania jest przyprawą łagodną, zaś dodany pod koniec zachowuje silniejszy smak 

 

 

Jałowiec 

 

korzenny, gorzkawo-słodki smak, przyjemny, balsamiczny aromat; jałowiec może być stosowany w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy, artretyzmem czy cukrzycą, głównie przyrządza się z niego marynaty do mięs i ryb, napary, nalewki, syropy, a także doprawia wino  

 


 

Kardamon 

 

można go stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony; kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa; poprawia smak potraw zarówno słodkich, jak i pikantnych; dodajemy go do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, również do potraw z mięsa, ryb i drobiu; kardamon doskonale odświeża oddech i skutecznie usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości czosnku czy alkoholu; zawarte w nim olejki eteryczne ułatwiają oddychanie rozszerzając tchawicę oraz oskrzela, przynoszą ulgę przy katarze, wcierane w skórę rozgrzewają, łagodzą ból i stany zapalne skóry 

 


 

Kolendra - pochodzi z Libanu i Tajlandii; ma korzenno - słodkawy, lekko pieprzowy smak i aromat; zielona część tego zioła wzmaga trawienie; olejki zawarte w ziarnach pomogą przy braku apetytu, bólach brzucha, wzdęciach i ogólnych problemach z trawieniem; ma działanie moczopędne; dodana do potraw nadaje im lekko słodkawy smak; wzmacnia smak mięs i warzyw 

 

 

Koper 

 

- pochodzi z Azji i obszaru Morza Śródziemnego; ma silny zapach i korzenno-słodkawy, nieco szczypiący smak; zawiera dużo soli mineralnych i witamin; ułatwia wypróżnianie; zapobiega kolkom i skurczom żołądka, biegunce i wymiotom; wspomaga pracę jelit; rozluźnia i zmniejsza napięcie nerwowe, ma działanie uspokajające; przez całkiem znaczną zawartość witaminy C chroni przed infekcjami i wzmacnia system immunnologiczny; najlepiej dodawać go pod koniec gotowania 

 



 

Kminek 

 

ma cierpko-korzenny smak, zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych; przyspiesza trawienie; bardzo skutecznie łagodzi wzdęcia; w naturalny sposób oczyszcza jelita; wpływa pobudzająco na pracę nerek; zmniejsza uczucie ciężkości w żołądku; świetny do dań z kapusty i ryb, a także wszelkich tłustych i ciężkostrawnych dań 

 

 

Kurkuma 

 

to nie tylko barwnik nadający potrawom ładny pomarańczowy kolor; ma działanie żółciopędne, przez co pomaga w trawieniu; wzmacnia żołądek; dodaje się ją pod koniec gotowania, w przeciwnym razie może stać się gorzka  

 



 

Liść laurowy - prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego; nazywany też liściem bobkowym lub wawrzynem; liście laurowe mają przyjemny korzenny zapach i gorzkawy smak; posiadają działanie łagodzące na żołądek, poprawiają apetyt oraz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, jeśli są używane w czasie gotowania, wspomagają trawienie i pomagają przy trawieniu potraw ciężkich i tłustych; należy je wrzucać na początku gotowania i wyjmować przed podaniem, aby potrawa nie nabrała gorzkiego smaku 

 

 

Majeranek ? pochodzi z południowo-wschodnich obszarów Morza Śródziemnego, południowej Azji i północnej Afryki; ułatwia trawienie; pobudza wydzielanie żółci; przyspiesza przemianę materii; zapobiega wzdęciom; pomaga przy zaburzeniach trawienia, skurczach i bólach żołądka oraz jelit; ma również działanie uspokajające; działa antyseptycznie i przeciwzapalnie; pomaga w leczeniu kataru; w diecie bez soli może ją z powodzeniem zastąpić; świetnie pasuje do tymianku, nie stosować razem z oregano, bowiem obie przyprawy mogą zgorzknieć; świetnie komponuje się z tymiankiem i rozmarynem 

 


 

Mięta 

 

znana była już w starożytnym Egipcie; ma ostry, chłodzący i wyjątkowo świeży smak; zawiera olbrzymie ilości olejku eterycznego, głównie mentolu; przyspiesza i ułatwia trawienie; pobudza wydzielanie żółci i wzmaga pracę żołądka; przeciwdziała wzdęciom, pomaga złagodzić ból spowodowany nadmiarem gazów; wykazuje działanie bakteriobójcze; działa uspokajająco w stanach silnego stresu i obniża ciśnienie tętnicze; stosowana zewnętrznie dezynfekuje (świetna do inhalacji) i zmniejsza obrzęki; ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym 

 

 

Pieprz 

 

jagoda pnącza uprawianego w Azji, otrzymywany z owoców o różnym stopniu dojrzałości; swój ostry smak zawdzięcza zawartości (w wierzchniej warstwie owocu) piperyny; ma ogólne działanie wzmacniające; usprawnia pracę wątroby i przyspiesza przemianę materii; poprawia trawienie szczególnie bogatych w białko; zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu; pomaga przy zgadze i zaparciach; ma właściwości antybakteryjne, całe ziarna dodaje się na początku gotowania, mielony dodaje pod koniec 

 


 

Pietruszka 

 

pochodzi prawdopodobnie z Sardynii; pomaga utrzymać w zdrowiu całe ciało; poprawia odporność na choroby i stres; pęczek pietruszki zawiera więcej witaminy C niż pół kilograma pomarańczy i dlatego doskonale chroni przed przeziębieniami; oczyszcza organizm; dobrze wpływa na skórę; przeciwdziała niedokrwistości i niedomaganiom pęcherza moczowego, prostaty oraz nerek; dzięki dużej zawartości manganu pomaga wątrobie; pobudza ukrwienie płuc, żołądka i jelit oraz przemianę materii; wspomaga wszystkie organy wydalnicze (także skórę), więc pomaga w kaszlu, reumatyzmie, problemach z menstruacją, żółtaczce i cellulicie; zmielona świetnie łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów; do potraw dodaje się ją świeżą, pod koniec gotowania; pietruszka o gładkich liściach ma więcej aromatu, ta karbowana ma raczej znaczenie dekoracyjne; przez starożynych Rzymian była uważana za afrodyzjak 

 

 

Rozmaryn 

 

ma silny aromat, korzenny, lekko gorzki smak dzięki czemu pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dobrze więc jest dodawać go do ciężkostrawnych potraw ? w naturalny sposób ułatwia ich trawienie, zwłaszcza tłuszczów; działa rozkurczająco na żołądek; tonizuje dolegliwości jelit i pęcherzyka żółciowego; usprawnia pracę nerek, ma działanie moczopędne; to sposób na bóle głowy i depresję; poprawia krążenie krwi, przemianę materii i podnosi ciśnienie; wzmacnia organizm zmęczony chorobami; ma właściwości pobudzające (z tego względu powinny na niego uważać kobiety w ciąży), a także desynfekujące; dodaje się go do potrawy 20-30 minut przed końcem gotowania; doskonale komponuje się z kolendrą, tymiankiem, pietruszką 

 

 

Rzeżucha ? wzmacnia siły obronne organizmu; zwalcza bakterie chorobotwórcze w jelitach i drogach moczowych; wyrównuje gospodarkę mineralna organizmu (PATRZ analiza pierwiastkowa włosa); jeśli ma zachować cenne właściwości to nadaje się tylko do spożycia na surowo  

 


 

Szafran  

 

najdroższa przyprawa świata - ze 150 tysięcy kwiatów krokusa otrzymuje się zaledwie 1 kg tej przyprawy;  

używa się go do aromatyzowania i barwienia potraw z mięsa, ryb, ryżu i ciast;  

ma specyficzny, bardzo trwały zapach i gorzkawy smak;  

zalecany jest w chorobach układu pokarmowego;  

zawiera bardzo dużo witaminy B  

 

Szałwia 

 

pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu, mięs i serów; oczyszcza żołądek i jelita; pomaga przy zapaleniu śluzówki ust i gardła; hamuje nadmierne wydzielanie potu; w medycynie ludowej hamuje wydzielanie mleka przy odstawianiu dziecka od piersi; pomaga na bóle głowy  

 



 

Tymianek 

 

pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego; ma słodkawo-gorzki smak i intensywny aromat znakomicie ułatwia trawienie tłustych potraw; jednocześnie jest jednym z najlepszych ziół na pobudzenie apetytu; niekiedy potrafi uśmierzyć najbardziej dokuczliwe bóle żołądka; jest środkiem wykrztuśnym, leczy choroby płuc, krtani i błon śluzowych gardła; tymol zawarty w tymianku jest skutecznym środkiem antybakteryjnym i dodatkowo poprawia ukrwienie skóry; poprawia smak dań z warzyw, drobiu; gotuje się go razem z potrawą, ciepło pozwala rozwinąć mu pełnię aromatu 

 

 

Wanilia 

 

to przyprawa uzyskiwana z owocu tropikalnego bezwonnego storczyka; doskonale aromatyzuje słodkie dania i desery; olejek waniliowy jest bardzo skuteczny w procesie regeneracji skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu;  

ma działanie przeciwgorączkowe; wzmacnia serce



 

Ziele angielskie - przyprawą są suszone owoce korzennika lekarskiego ? egzotycznego, tropikalnego drzewa; ma palący smak, jego przyjemny zapach przypomina aromat pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej ? stąd angielska nazwa ?allspice?; ziele angielskie ułatwia trawienie, łagodzi nerwobóle oraz objawy reumatyczne, ponadto ma właściwości pobudzające i antyseptyczne, herbatka z korzennika lekarskiego łagodzi zaburzenia jelitowe i trawienne, uśmierza kolkę i wzdęcia; ziele angielskie dodajemy na początku gotowania 

 

 

Zioła prowansalskie ? nazwa tej aromatycznej mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji ? Prowansji, słynnej z rozmaitości ziół tam występujących; w jej skład wchodzi: majeranek, bazylia, rozmaryn, szałwia, cząber, oregano, tymianek i mięta; zawierają duże ilości substancji czynnych tj. olejki, garbniki itp.; polecane szczególnie do potraw tłustych, wpływa korzystnie na smak dań, szczególnie w diecie bez soli; mają szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej i francuskiej 

 

 

* informacje potwierdzone min. w źródłach popularno - naukowych ?Czy wiesz, co jesz? 100 najważniejszych składników diety?, Siegfried Schlett, przeł. E. Modzelewska, Świat książki, Warszawa 2008, s. 196-211; "Pogromcy Kalorii. 50 czynników sprzyjających przemianie materii od A do Z", Irvina Baumbach, Sven-David Muller-Nothmann, KDC; prasa: Sól i Pieprz, styczeń 1/2009, s. 46; Vita nr 1 (124) styczeń 2009, s. 55; opisy przypraw Kamis, Apetita, Prymat;  

    Chcesz schudnąć, ale jesteś łasuchem?    Brakuje Ci energii?     Chcesz uzupełnić witaminy i minerały?     Sięgnij po suszone owoce! To sposób ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     345323 / 32 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI