Magda Radzi / wszystkie grupy

Kiełki - najtańsza i najbardziej wartościowa żywność na świecie 

kiełki zdrowa żywność kiełki na odchudzanie zielona żywność żywność ekologiczna

 

Mówi się, że jeśli jesz świeże, surowe warzywa i owoce, czujesz się dobrze i masz mnóstwo energii.

Jeśli jesz stare, zwiędnięte jedzenie, czujesz się, no cóż: stary i ... zwiędnięty.

 

Proponujemy Ci kwintesencję świeżości - wyhodowane w domu świeże kiełki. 

 

Koktajl enzymów, witamin i energii odżywiający każdą komórkę naszego ciała!

 

Oto kilka powodów, dla których warto kiełkować:

 

1. Odżywczość - kiełki to młode rośliny w fazie najintensywniejszego rozwoju, zawierające skoncentrowane białka, minerały, witaminy i enzymy, flawonoidy oraz wiele innych substancji, których w kiełkach jest o wiele więcej niż w dojrzałej roślinie. Biolodzy podkreślają, że największe stężenie ważnych substancji odżywczych rośliny mają właśnie na etapie kiełkowania! np. stężenie wit. B w ciągu od 6 do 10 dnia kiełkowania wzrasta aż o 1500%!

 

2. Oszczędność - przy niewielkich nakładach można wyhodować bardzo dużo kiełków. Ziarna i nasiona możesz przechowywać latami, nie patrząc na zmiany cen i sięgając po potrzebny ich rodzaj w dowolnej chwili. Nie potrzebujesz inwestycji w sprzęt ogrodniczy, narzędzia.

 

3. Organiczność i ekologiczność - sam hodujesz w pełni naturalne produkty, bez chemii, pestycydów i innych środków. 

 

4. Dostępność - czy w domu, czy w trakcie rejsu łodzią, czy wakacyjnego biwaku.W hodowli kiełków jesteś niezależny od pogody.

 

5. Mało miejsca, mało czasu - wystarczy 20 cm blatu kuchennego i 1 minuta dziennie poświęcona uprawie, to cały Twój koszt.

 

6. Świeżość - kiełki nie leżą na sklepowych półkach, w skrzynkach gdzie żywność traci swoje właściwości (choć i te z półki sklepowej są lepsze od wielu warzyw)

 

7. Dobre trawienie - obfitość enzymów sprawia, że są dobrze tolerowane nawet przez osoby z problemami trawiennymi.

 

8. Uniwersalność - kiełki dają wybór większy niż w supermarkecie, możesz dodawać je do wszystkiego. Od zup i sosów, po sałatki, od dressingów po dipy, chlebki i chleby, dodatek do kanapek, ciasteczka, zapiekanki, smarowidła do chleba, a nawet, jako dodatek do pizzy.

 

9. Twoje jedzenie nigdy nie będzie już nudne!

 

*używaj nasion przeznaczonych do kiełkowania, inne mogą pleśnieć, psuć się.

   

Polecamy kiełkownice pionowe - kilkupoziomowe, najczęściej plastikowe.

(koszt ok. 16-30 zł)

Właściwości  

Brokuł - bogaty w sulfofran, substancję działającą silnie antynowotworowo. Zawartość sulforafanu (po 4-5 dniach uprawy) w kiełkach jest ponad 25 razy większa niż w dojrzałym brokule.

Uwaga: kiełki tracą sulforafan wraz z czasem przechowywania, dlatego najlepiej jeść świeże kiełki!

Reguluje ciśnienie krwi (obniżają), wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają udarom mózgu.

Wysoka zawartość antyoksydantów wpływa na wzmacnianie układu odpornościowego i nerwowego, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Zawarte w nich substancje antybakteryjne niszczą też szczepy bakterii Helicobacter Pylori, a więc chronią przed wrzodami żołądka i zapaleniem śluzówki.

 

Lekko pikantne w smaku, doskonale pasują do surówek i kanapek.

Burak -  zawiera dużo wit. A, C, B1 oraz całe bogactwo minerałów: potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Zawierają też kobalt, który ma duże znaczenie przy leczeniu anemii, wpływa bowiem na tworzenie czerwonych krwinek.

Kiełki buraka przywracają równowagę kwasowo - zasadową w organizmie i obniżają ciśnienie krwi.

Zawierają również dużo błonnika oraz kwas foliowy.

Wzmacniają włosy i paznokcie.

Betacyjanina - to jej buraki zawdzięczają swój kolor - ma działanie antynowotworowe.

Ciecierzyca (drobne odmiany) - jej kiełki są dobrym źródłem węglowodanów, białka, witaminy A, C, E oraz oraz witamin z grupy B. Zawierają też dużo wapnia, żelaza i cynku. Wykazują działanie antynowotworowe.

 

Dobrze smakują na surowo. Można też z nich zrobić pastę, dodać do sałatek oraz używać do posypywania kanapek i ziemniaków.

kiełki z dyni

Dynia - skarbnica magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B i witaminy A. 

Kiełki dynki wzmacniają i regulują pracę organizmu.  

Wspomagają funkcjonowanie układu oddechowego i regulują poziom cukru.  

Poprawiają wydolność fizyczną i psychiczną organizmu. 

 

Słodkie i jędrne.

Fasola mung - jak wszystkie strączkowe jest doskonałym źródłem białka. Kiełki mung zawierają wit. A, B, C, E. Przyczyniają się do redukcji złego cholesterolu (LDL), a bogactwo antyutleniaczy czyni z nich silną broń przeciwko wolnym rodnikom - a więc przeciwdziałają starzeniu się organizmu, zapobiegają nowotworom i chorobom serca.

 

W okresie kiełkowania wytwarza enzymy ułatwiające trawienie, które sprawiają, że kiełki trawią siędużo łatwiej niż dojrzała fasola.

Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.

 

Kiełki tej fasoli stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni azjatyckich. Smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Fasola Adzuki - kiełki adzuki zawierają bardzo dużo - bo ok. 25% białka i niemal wszystkie aminokwasy.

Jak wiele rodzajów fasoli - są bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3).

Szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek.

Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).

Wspomagają pracę układu odpornościowego.

Są dobrze strawne, zachowują smak fasoli.

 

Nadają się do spożycia świeże, gotowane lub podsmażane oraz podsuszone.

Gorczyca - bogata w błonnik, wspomaga perystaltykę jelit, zawiera wit. A, B2, potas, żelazo.

Likwiduje zatory krwi oraz może zmniejszać bóle głowy. Usprawnia pracę układu nerwowego. Wspomaga wzrok.

Dostępna jest żółta, brązowa i czarna: ta jest gorzka w smaku i niezbyt ładnie pachnie, ale jest wartościowa

 
Nadają się do kanapek, twarożków i sałatek. Surowe są doskonałą przekąską.
Doskonale komponują się w mieszankach kiełków.

Groszek cukrowy - jego kiełki zawierają dużo witaminy A, C, B1 oraz białka. Wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Prawdopodobnie poprawiają też pamięć.

 

Pasują doskonale do ryb, mięs i sosów. Możesz je jeść także w kanapkach, surówkach, z twarogami, jajkami, majonezem i masłem.

Gryka - mieniące się różnymi barwami zieleni mają lekko ostry smak i są bogate w witaminę A, C, B4 i B6, PP. Zawierają dużo wapnia i żelaza. Pomagają w działaniu układu pokarmowego.

Mają działanie antynowotworowe. Wzmacniają układ odpornościowy

Możesz je dodać do suszonych owoców. Świetnie komponują się również ze świeżymi owocami i miodem. Ponadto sprawdzają się jako składnik sosów, zup, sałatek i kanapek.

Jarmuż - zawiera sporo wit. A i C oraz potas, żelazo i sód.

Ostre w smaku, świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Ponadto można nimi posypać ziemniaki lub zmieszać z dowolnym serkiem.

Kamut - (pszenica egipska, która ma 4000lat!) zawiera mniej węglowodanów, a więcej tłuszczy niż zwykła pszenica, ma też dużo wyższą zawartość minerałów (np. magnezu i cynku).

Kapusta - jej kiełki bardzo przypominają smak dojrzałego warzywa. Są bogate w witaminę C. Nasz układ odpornościowy skorzysta z pewnością z dużej ilości antyoksydantów. Podobnie jak i brokuł, kiełki kapusty wykazują silne działanie antynowotworowe.

 

Najsmaczniejsze są, kiedy osiągną wielkość ok. 2-3 cm.

Możemy kiełkować kapustę białą i czerwoną - biała zawiera więcej karotenu, natomiast czerwona więcej selenu i wit. C.

Komosa ryżowa (quinoa) - zawiera więcej białka niż jakiekolwiek inne ziarno! (nawet 16-20%), nie zawiera glutenu, a więc jest bezpieczna dla alergików.

Wspomagaja trawienie i wzmacnia system odpornościowy. Ma dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C.

 

Kiełkuje się ją wyłącznie z nasion rolniczych, te dostępne w sklepach z żywnością są przeznaczone wyłącznie do gotowania.

 

Polecamy do kanapek, sałatek i twarogów.

Świetnie komponują się w mieszankach kiełków.

 

Szybko kiełkuje. Jest słodka i pyszna do 2-3 dnia po wykiełkowaniu, później gorzknieje.

Koniczyna - zawiera niemal wszystkie minerały śladowe, bogata w dobrze przyswajalny wapń i magnez, zwiększa energię, oczyszcza krew, wpływa korzystnie na układ nerwowy i reguluje pracę żołądka. Ma działanie odtruwające i wykrztuśne - co jest pomocne przy chorobach dróg oddechowych np. zapalenia oskrzeli czy astmy.

Bogactwo izoflawonów wspomaga walkę z chorobami tj. osteoporoza, miażdżyca, nowotwory.

Pomaga w osteoporozie.

Różne rodzaje koniczyny (szczególnie czerwona) są stosowane w problemach z płodnością.

Koper włoski - kiełkuje długo, nawet 14 dni, ale jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a przy tym lekkostrawny.

Kozieradka - jej działanie przeciwzapalne i osłaniające daje doskonałe ukojenie dla układu pokarmowego - koi i goi śluzówki - ale tylko, jeśli stosowana jest na surowo. Usprawnia przyswajanie składników pokarmowych. Wspomaga pracę wątroby, trzustki.

Oczyszcza śluzówki ukł. oddechowego, pomaga w zatruciach krwi, anemii, gorączce, chorobach wątroby oraz nerek, pobudza apetyt, ma właściwości dezynfekcyjne.

Zwiększa produkcję czerwonych krwinek.

Chemicznie przypomina skład tranu!

Bogata w żelazo, siarkę, wit. A, C i E.

Już ich niewielka iliść wpływa znacząco na smak potrawy, więc polecam stosować je nieco oszczędniej od innych kiełków.

Najlepiej smakują gdy sa wielkości ok 3-5mm, większe stają się gorzkie.

Len - jego świeżo zebrane kiełki zawierają dużo żelaza, wapania, magnezu i fosforu. Zawierają także lecytynę.

Mają słodkawy, orzechowy smak.

Lucerna (alfa alfa) - najpopularniejsze kiełki, łagodne w smaku, dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E, wit, z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, selenu, cynku, magnezu oraz chlorofilu. Są również dobrym żródłem żelaza, wegetarianie i osoby trudno znoszące suplementowanie żelazem powinny na stałe włączyć je do swojego menu.

Mają zdolność odtruwania organizmu. Zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom.

Wzmacniają mięśnie, kości - polecane przy osteoporozie, zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL).

Zawierają fitoestrogeny, pomagające w naturalny sposób zmniejszać objawy menopauzy.

Polecane podczas ciąży i karmienia piersią.

Lecytyna zawarta w alfaalfa poprawia pamięć.

Pszenica - bogata w witaminy  A, B (od B1 do B9), C i E. Zawiera szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Jest też bogata w błonnik.

Wspomaga pracę serca oraz spowalniają starzenie się organizmu.

Kiełki pszenicy nadają się do jedzenia, gdy białe korzonki mają długość do 1 cm.

Większe kiełki są przeznaczone głównie do uprawy na sok - ze względu na włóknistość i utrudnione przełykanie.

Rzodkiewka - jej kiełki potrafią mieć całkiem ostry smak i wspaniały, rzodkiewkowy aromat! Im więcej czerwonych pasków na listkach, tym ostrzejszy smak.

Zawierają witaminy A, C (mają jej ponad dwukrotnie więcej niż sama rzodkiewka), B, E, H, kwasy omega-3 i błonnik. Mają też dużo potasu, jodu, magnezu i siarki, która silnie wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Mają właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne, odkażające, oczyszczające i moczopędne.

Hamują rozwój bakterii i drożdży. Wskazane przy anemii.

Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych (oczyszczają zatkane zatoki, oskrzela, pomagają w astmie i krzuśćcu).

Wspomagają oczyszczanie z pasożytów. Wspomagają florę jelit.

Moczenie nóg w wodzie z dodatkiem tych kiełków zmniejsza bóle głowy.

Rzeżucha - znane głównie jako wielkanocna ozdoba zawierają też cały wachlarz dobroczynnych substancji.

Wysoka zawartośc jodu pomaga w wytwarzaniu hormonów tarczycy. Zawierają witaminy z grupy B, C oraz PP.

Zawarta w nich siarka wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, ale też pobudza apetyt. Działają moczopędnie, regulują ciśnienie krwi (obniżenie) oraz poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wskazane alergikom.

 

Doskonale pasują do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Możesz nimi posypywać kanapki i sałatki, pieczywo i twarożki. Miksując posiekane kiełki rzeżuchy z masłem otrzymasz zdrową, pachnącą pastę kanapkową. 

Słonecznik - zawierają dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate w magnez, potas oraz miedź i cynk oraz dużo żelaza. Wegetarianie oraz osoby źle tolerujące suplementację powinni włączyć te kiełki na stałe do swojej diety. Dostarczają też fosforu i wapnia, wzmacniają kości.

Zawierają prawie niedostępną w warzywać witaminę D.

Dobrze wpływają na przemianę materii, szczególnie na metabolizm tłuszczy i węglowodanów.

Soczewica - jej kiełki zawierają w swoim składzie kwas foliowy - odpowiedzialny za prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, dlatego szczególnie polecane są dla kobiet w ciaży.

Dostarczanie kwasu foliowego ważne jest również dla dorosłych, bowiem jego niedobów powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.

Kiełki soczewicy zawierają także witaminę C, witaminy z grupy B i aminokwasy, a oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Spora zawartość żelaza sprawia, że kiełki te polecane są wegetarianom i osobom potrzebującym suplementacji tym mikroelementem.

Skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.

Wpływają także pozytywnie na kościec, zęby i cerę oraz pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca.

 

Dobrze sprawdzają się jako dodatek do łagodnych sałatek i kanapek, twarogów, past, omletów i naleśników.

Dobrze smakuje w mieszankach kiełków.

Soja - jej kiełki to bogate źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jedzone regularnie doskonale wpływają na cerę, koją stargane nerwy, dodają energii i apetytu.

Obniżają cholesterol (redukują LDL) i regulują ciśnienie krwi.

Szczególnie polecane kobietom w okresie menopauzy ze względu na zawartość fitoestrogenów.

 

Dość trudne w uprawie - wymagają kilkukrotnego płukania w ciągu dnia (wytwarzają dużo śluzu). Z tego względu polecamy hodowlę np. w wreczku.

 

Uwaga! Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo! Należy je lekko podsmażyć, poddusić lub podgotować. Staną się łatwiej strawne i przy okazji smaczniejsze.

autor: Magda Radzi 

żródła: Steve Meyerovitz, Kiełki cudowny pokarm, Wrocław 2011 

Soki owocowe, warzywne - źródło witamin, minerałów. Proste do wykonania, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim niosą ze sobą szereg wartości odżywczych oraz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     328913 / 32 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI