Magda Radzi / wszystkie grupy

Ryba psuje się od głowy? Czyli jak poznać, że ryba jest świeża!

ryby jak sprawdzić świeżość ryby czy ryba jest świeża

Stare przysłowia mówią: ryba psuje się od głowy. Oj psuje się i to jak! Świeże ryby są bowiem nietrwałe i łatwo się psują, a zatrucia bywają bardzo niebezpieczne.

 

Krótka trwałość ryb bierze się stąd, że: 

1. ma ona bardzo wiele bakterii na skórze

2. ryby nie są tak ukrwione jak inne zwierzęta

3. ich enzymy działają bardzo szybko - już w temperaturze 2 - 4stopnie C.

4. Ponadto w ich mięsie jest łatwo dostępna dla drobnoustrojów woda i substancje białkowe, które również sprzyjają psuciu.

 

UWAGA! 

Świeże ryby kupione ze stoisk, gdzie obłożone są lodem, nie powinny być zamrażane. Absolutnie nie można zamrażać ponownie raz rozmrożonej ryby!

Rybę możemy przechowywać w lodówce maksymalnie 1 dzień.

 

Kilka rad, jak sprawdzić, czy ryba jest świeża: 

 

Kupuj w całości 

Rybę najlepiej kupować w całości, bo tylko wtedy można ocenić jej świeżość. W przypadku filetu nigdy nie ma pewności.

 

Powąchaj 

Zapach ryby powinien być świeży i umiarkowany (na pewno nie kwaśny i zapach amoniaku także dyskwalifikuje rybę), łuski ryby powinny lśnić.

Spójrz rybie w oczy 

Szkliste i wypukłe oczy to oznaka świeżości, suche i zapadnięte świadczą o tym, że ryba jest nieświeża.

 

Dotknij rybę 

Dotknij rybę palcem, powinna być zwarta i sprężysta. Nie może pozostać wgniecenie! Ślad powinien szybko zniknąć.

 

Przyjrzyj się płetwom 

Płetwy nie powinny być postrzępione i nie powinny być matowe. A ogon, kiedy rybę położymy na ręce nie może zwisać bezwładnie.

Skrzela 

Kolejnym dowodem na świeżość ryby są jasnoczerwone skrzela, ryba nie nadaje się do spożycia, jeśli są białe lub brązowe. Skrzela nie powinny być pokryte żadnym śluzem. Tak jak i łuski powinny przylegać do ryby.

 

Sprawdź, czy się klei 

Ryba świeża się nie klei i nigdy nie jest lepka. Jest też bardziej śliska.

 

Sprawdź czy wypływa 

Świeża ryba włożona do wody tonie. Jeśli wypłynie, absolutnie nie nadaje się do spożycia.

 

Ości 

Mięso trudno oddziela się od ości.

 

I na koniec - jedzcie ryby, bo ciągle w naszej diecie jest ich za mało!

Polacy zjadają średnio 13,5 kg ryby na osobę, ocznie, podczas gdy inne kraje Europy 22, a Japończycy (jeden z najzdrowszych narodów świata) nawet 60. 

  Wizyta na siłowni zapewnia szczupłą sylwetkę. Dla 10-15% jest to ciężka praca przynosząca efekty.  A reszta? ?Chodzimy? na ćwiczenia i  ??? NIC!  Tygodnie, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     328913 / 32 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI