Magda Radzi / wszystkie grupy

Jak przechowywać produkty w lodówce

  

Jajka kupujesz w papierowej wytłoczce, czy papierowym worku i wkładasz tak po prostu do lodówki? Wydaje Ci się, że sery i wędliny sa lepiej chronione jeśli trzymasz je w folii? Czy wiesz co jest źródłem największej ilości bakterii w lodówce? Poniżej dowiesz się, jak w odpowiedni sposób przechowywać produkty, pozbyć się bakterii i dłużej cieszyć się świeżymi produktami oraz oszczędnościami w portfelu.

zdrowe przechowywanie produktów w lodówce bezpieczne przechowywanie produktów w lodówce
  • Codziennie sprawdzaj zawrtość lodówki i przeglądaj produkty, które masz w lodówce i usuwaj te, które są nieświeże. To bardzo ważna zasada. Nie wiesz nawet, jak szybko i łatwo pleśń i inne bakterie przechodzą z jednych produktów na inne i w ten sposób "zakażają" całą lodówkę.
  • Przechowywane produkty nie powinny dotykać tylnej ścianki lodówki, w przeciwnym razie będą zakłócały prawidłową cyrkulację powietrza, a nawet przemarzały.
  • Wszelkie produkty otwarte przekładaj do szklanych lub plastikowych (dobrej jakości) pojemników, koniecznie szczelnie zamykanych. W niedomkniętych puszkach, kubeczkach z otwartym wieczkiem czy nieszczelnych słoikach bakterie namnażają się z ogromną prędkością.
  • Na najwyższej półce lodówki przechowuj takie produkty jak jogurty, kefiry czy serki homogenizowane. Zawsze zamknięte.
  • Sztućce pozostawione w pojemnikach z jedzeniem także stanowią dodatkowy czynnik mnożenia szkodliwych bakterii.
  • Sałatki i surówki to najlepsze środowisko dla rozwoju bakterii, trzymaj je w zamkniętych pojemnikach i koniecznie jak najdalej od surowego mięsa oraz wędlin. 
  • Aby owoce i inne prosukty z puszki dłużej zachowały świeżość, przełóż je do szklanego naczynia wraz z zalewą. Zalewa powinna przykrywać owoce, groszek, kukurydzę, czy inne przechowywane produkty.
  • Zapakowane w folie wędlinę i sery jak najszybciej wyjmij z folii i zawiń w papier śniadaniowy. Wtedy będą mogły "oddychać". Folia przyspiesza psucie się żywności, tak zapakowane produkty szybciej tracą świeżość. Jeśli chcesz, by dłużej zachowała świeżość, przełóż ją do papieru śniadaniowego i nie zawijaj - aby ?oddychała?.
  • Sery, wędliny i ugotowane potrawy, powinny być przechowywane na środkowej półce lodówki.
  • Surowe mięso i ryby stanowią ogromne źródło bakterii. Powodują także przyspieszone psucie się innych produktów. Surowe mięso oraz ryby powinny być trzymane na osobnych półkach - jak najdalej od innych produktów, od wędlin i serów. Powienieneś przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Jeśli miałoby trwać to dłużej, lepiej od razu je zamroź.
  • Dół lodówki to najlepsze miejsce do trzymania warzyw i owoców, pamiętaj jednak, aby były wyjęte z folii i luźno ułożone - dzięki temu zapewnimy odpowiedni przepływ powietrza. Brak dostępu świeżego powietrza możę spowodować zamianę azotanów zawartych w niektórych produktach (chemia dodawana w procesie produkci) w szkodliwe azotyny. Szuflady z wazrywami i owocami możesz wyłożyć papierem, który dodatkowo wchłonie zbędną wilgoć (pamiętaj o częstej ich wymianie). Owoce przed włożeniem do lodówki dokładnie umyj - ale pamiętaj o ich dokładnych wysuszeniu/wytarciu. Jeśli tego nie zrobisz, owoce i warzywa łatwiej spleśnieją.
  • Jajka po przyniesieniu do domu wyjmij z plastikowych i papierowych torebek, wytłoczek. Następnie umyj, wysusz i przełóż na wydzieloną w lodówce półeczkę - z dala od innej żywności. zaraz po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z papierowych czy plastikowych wytłoczek. Te opakowania są źródłem bakterii i powodują psucie innych produktów. Jajka trzymaj w specjalnie na nie wydzielonych półeczkach w lodówce (zwykle znajdują się z dala od innej żywności).
  • Potrawy gotowane zawsze należy ostudzić i dopiero wtedy można je przestawić do lodówki. Nie należy nigdy przechowywać potrawy w garnku, w którym była gotowana. Zawsze należy ją przełożyć do czystego, suchego pojemnika. Gotowane potrawy można przechować do dwóch dni w lodówce. Jeśłi czas ten ma się wydłużyć, lepiej od razu danie zamrozić.
  • Zamknięte puszki, słoiki, owoce i słodycze możesz wyjąć z lodówki i trzymać w szafce kuchennej. Niepotrzebnie zajmują nam miejsce w lodówce - nie wymagają bowiem chłodzenia.

 

 

  Wizyta na siłowni zapewnia szczupłą sylwetkę. Dla 10-15% jest to ciężka praca przynosząca efekty.  A reszta? ?Chodzimy? na ćwiczenia i  ??? NIC!  Tygodnie, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI