Magda Radzi / wszystkie grupy

Jak przechowywać produkty w lodówce

  

Jajka kupujesz w papierowej wytłoczce, czy papierowym worku i wkładasz tak po prostu do lodówki? Wydaje Ci się, że sery i wędliny sa lepiej chronione jeśli trzymasz je w folii? Czy wiesz co jest źródłem największej ilości bakterii w lodówce? Poniżej dowiesz się, jak w odpowiedni sposób przechowywać produkty, pozbyć się bakterii i dłużej cieszyć się świeżymi produktami oraz oszczędnościami w portfelu.

zdrowe przechowywanie produktów w lodówce bezpieczne przechowywanie produktów w lodówce
  • Codziennie sprawdzaj zawrtość lodówki i przeglądaj produkty, które masz w lodówce i usuwaj te, które są nieświeże. To bardzo ważna zasada. Nie wiesz nawet, jak szybko i łatwo pleśń i inne bakterie przechodzą z jednych produktów na inne i w ten sposób "zakażają" całą lodówkę.
  • Przechowywane produkty nie powinny dotykać tylnej ścianki lodówki, w przeciwnym razie będą zakłócały prawidłową cyrkulację powietrza, a nawet przemarzały.
  • Wszelkie produkty otwarte przekładaj do szklanych lub plastikowych (dobrej jakości) pojemników, koniecznie szczelnie zamykanych. W niedomkniętych puszkach, kubeczkach z otwartym wieczkiem czy nieszczelnych słoikach bakterie namnażają się z ogromną prędkością.
  • Na najwyższej półce lodówki przechowuj takie produkty jak jogurty, kefiry czy serki homogenizowane. Zawsze zamknięte.
  • Sztućce pozostawione w pojemnikach z jedzeniem także stanowią dodatkowy czynnik mnożenia szkodliwych bakterii.
  • Sałatki i surówki to najlepsze środowisko dla rozwoju bakterii, trzymaj je w zamkniętych pojemnikach i koniecznie jak najdalej od surowego mięsa oraz wędlin. 
  • Aby owoce i inne prosukty z puszki dłużej zachowały świeżość, przełóż je do szklanego naczynia wraz z zalewą. Zalewa powinna przykrywać owoce, groszek, kukurydzę, czy inne przechowywane produkty.
  • Zapakowane w folie wędlinę i sery jak najszybciej wyjmij z folii i zawiń w papier śniadaniowy. Wtedy będą mogły "oddychać". Folia przyspiesza psucie się żywności, tak zapakowane produkty szybciej tracą świeżość. Jeśli chcesz, by dłużej zachowała świeżość, przełóż ją do papieru śniadaniowego i nie zawijaj - aby ?oddychała?.
  • Sery, wędliny i ugotowane potrawy, powinny być przechowywane na środkowej półce lodówki.
  • Surowe mięso i ryby stanowią ogromne źródło bakterii. Powodują także przyspieszone psucie się innych produktów. Surowe mięso oraz ryby powinny być trzymane na osobnych półkach - jak najdalej od innych produktów, od wędlin i serów. Powienieneś przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Jeśli miałoby trwać to dłużej, lepiej od razu je zamroź.
  • Dół lodówki to najlepsze miejsce do trzymania warzyw i owoców, pamiętaj jednak, aby były wyjęte z folii i luźno ułożone - dzięki temu zapewnimy odpowiedni przepływ powietrza. Brak dostępu świeżego powietrza możę spowodować zamianę azotanów zawartych w niektórych produktach (chemia dodawana w procesie produkci) w szkodliwe azotyny. Szuflady z wazrywami i owocami możesz wyłożyć papierem, który dodatkowo wchłonie zbędną wilgoć (pamiętaj o częstej ich wymianie). Owoce przed włożeniem do lodówki dokładnie umyj - ale pamiętaj o ich dokładnych wysuszeniu/wytarciu. Jeśli tego nie zrobisz, owoce i warzywa łatwiej spleśnieją.
  • Jajka po przyniesieniu do domu wyjmij z plastikowych i papierowych torebek, wytłoczek. Następnie umyj, wysusz i przełóż na wydzieloną w lodówce półeczkę - z dala od innej żywności. zaraz po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z papierowych czy plastikowych wytłoczek. Te opakowania są źródłem bakterii i powodują psucie innych produktów. Jajka trzymaj w specjalnie na nie wydzielonych półeczkach w lodówce (zwykle znajdują się z dala od innej żywności).
  • Potrawy gotowane zawsze należy ostudzić i dopiero wtedy można je przestawić do lodówki. Nie należy nigdy przechowywać potrawy w garnku, w którym była gotowana. Zawsze należy ją przełożyć do czystego, suchego pojemnika. Gotowane potrawy można przechować do dwóch dni w lodówce. Jeśłi czas ten ma się wydłużyć, lepiej od razu danie zamrozić.
  • Zamknięte puszki, słoiki, owoce i słodycze możesz wyjąć z lodówki i trzymać w szafce kuchennej. Niepotrzebnie zajmują nam miejsce w lodówce - nie wymagają bowiem chłodzenia.

 

 

Słowo \"sukces\" można odmienić na wiele sposobów. Dla każdego z nas sukces oznacza coś innego. Czasem jest to zdrowie lub rodzina, czasem dobry wygląd lub dobre finanse, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312862 / 31 / 6