Magda Radzi / wszystkie grupy

Co zrobić z resztkami jedzenia

 

Godziny spędzone w kuchni przy gotowaniu przed świętami lub rodzinnym obiadem i? spore ilości niezjedzonych potraw. 

Sprawdzony sposób - oddać porcje jedzenia naszym gościom zaraz po uroczystym posiłku. Sposób całkiem skuteczny!

Ale i tak w czeluściach naszej lodówki zostaje wiele. Nie musimy wyrzucać jedzenia, a nawet nie powinniśmy tego robić. 

Poniżej kilka rad, co zrobić, aby produkty i całe dania nie lądowały w śmietniku. Zaoszczędzimy w ten sposób zarówno czas, jak i pieniądze.

Najlepszym sposobem przechowania resztek jest ich zamrożenie. Mrożenie pozwala zachować niemal wszystkie składniki odżywcze w potrawie.

Taki zamrożony bigos podgrzany wtedy, kiedy akurat na nic nie ma czasu i już zapomnieliśmy jaki jest smaczny - bezcenny.

Z wielu produktów można przygotować zapiekanki, tosty czy zupy. Oczywiście, aby to było możliwe, najpierw trzeba żywność odpowiednio przechować. Zawsze należy ją wystudzić. Pamiętajmy, że żywność po wystygnięciu, może być przechowywana w temperaturze pokojowej najwyżej 2 godziny. Później zaczynają powstawać szkodliwe dla zdrowia związki i taką żywność należałoby wyrzucić. Szczególnie polecam mrożenie nadwyżek zup, bigosu, leczo itp.

Jeśli zostało nam zbyt dużo wędliny, kiełbasy, sera czy makaronu łatwo przygotujemy szybkie dania i pizzę, risotto, zapiekankę.

Wywar z warzyw pozostały po gotowaniu warzyw (klasycznie lub na parze) czy rosół będzie idealną bazą na kolejną zupę - po rozmrożeniu wystarczy dodać pomidory, kiszone ogórki, ryż lub makaron czy ziemniaki oraz przyprawy i zupa pomidorowa lub ogórkowa jest gotowa.

Tak naprawdę mając jakiekolwiek warzywa czy mięso z obiadu lub wędlinę, szybko otrzymamy nową potrawę. Dodając do ryżu pokrojone w kostkę warzywa łatwo przygotujemy chińskie danie. Jeżeli pozostanie nam kurczak, następnego dnia jego kawałki dodamy do sałatki, tarty lub wrzucamy do pizzy lub spagetti.

Z makaronów czy kasz można zrobić placuszki lub zapiekanki. Z ziemniaków - na następny dzień będą doskonałe kopytka, krokiety lub sałatka (jeśłi dodamy inne warzywa).

Nie zapominajmy o doprawieniu, które nada potrawie nowe życie.

Z ugotowanych warzyw szybko też zrobimy zupę krem, która świetnie smakuje, szczególnie kiedy chłodno za oknem. Również wędlinę da się wykorzystać na różne sposoby. Najprościej jest ją przesmażyć z cebulką i pieczarkami. Smakuje razem z pieczywem albo staje się idealnym farszem do zapiekanek, pierożków.

Zbyut duże ilości chleba wystarczy zamrozić. Po kilku dniach, rozmrożony w temperaturze pokojowej, będzie nadal smakował jak świeży. Z czerstwego pieczywa łatwo przygotujemy grzanki lub tosty z masłem czosnkowym. To także dobry spód do zapiekanek. Można kromki zamoczyć w roztrzepanym jaku i usmażyć.

Z owoców, które straciły już swoją pierwszą świeżość można ugotować kompot. Oczywiście wykorzystujemy tylko te, na których nie ma oznak pleśni i gnicia. Z owoców cytrusowych można też wycisnąć bardzo zdrowy sok.

Ciasta również możemy zamrozić np. te drożdżowe. Lub przyrządzić pyszne bajaderki z pokruszonego ciasta, które następnie obtaczamy w orzechach.

Codziennie sprawdzaj zawrtość lodówki i przeglądaj produkty, które masz w lodówce i usuwaj te, które są nieświeże. To bardzo ważna zasada. Nie wiesz nawet, jak ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI