Magda Radzi / wszystkie grupy

Pranie w pralce - kiedy jest skuteczne?

 

Okazuje się, że moda ostatnich lat - pranie w jak najniższej temperaturze nie sprawdza się we wszystkich aspektach prania. Mało kto zdaje sobie sprawę, że pierzemy nie tylko po to, aby nasze ubrania, pościel, ręczniki były czyste. Ale przede wszystkim powinniśmy prać, aby pozbyć się szkodliwych dla nas bakterii. A to już nie takie proste.


Lekarze alarmują, że pranie w temperaturze 40 stopni Celsjusza zabija jedynie 14 proc. bakterii! Oznacza to, że na naszych ubraniach, bieliźnie, ręcznikach i pościeli oraz ścierkach aż roi się od bakterii! Jakich? Min. kałowych i wirusów (w tym grypy).

Czy wiesz, że wnętrza naszych pralek są idealnym dla nich siedliskiem, są doskonałe do przenoszenia się ich na kolejne prane rzeczy?

 

Najwięcej mikroorganizmów naukowcy zlokalizowali na wypranych w niskiej temperaturze dziecięcych zabawkach i bieliźnie. Niestety nie jest to zaskakujące. Nowoczesne techniki prania, mimo, że coraz bardziej wydajne i coraz to ulepszane, stwarzają doskonałe warunki do przeżycia i rozwoju bakterii. Mimo, że ubranie wydaje się czyste i pięknie pachnie, nie znaczy, że jest higieniczne!

 

Badania przeprowadzone przez dr Ackerley (specjalista zdrowia publicznego Wielkiej Brytanii) wykazały, że na sztuce bielizny wypranej w niskiej temperaturze może żyć nawet 10 tys. bakterii, a w zaledwie dwóch łyżkach wody pozostałej po praniu może ich być nawet milion! Lisa Ackerley zwraca uwagę również na fakt, że bębny naszych pralek stwarzają doskonałe warunki do przeżycia i rozwoju groźnych mikroorganizmów - co oznacza, że bakterie i wirusy mogą nie tylko przenosić się pomiędzy pranymi rzeczami, ale także przenosić się na kolejne prania. 

 

Istnieją jednak metody skuteczne w pozbywaniu się mikroorganizmów z naszych pralek:

1. Raz w miesiącu zrób "pranie na pusto" w temp. 90 stopni Celsjusza, 

2. Co najmniej raz w miesiącu czyść szufladę na detergenty. Najlepiej wsyp 2-3 opakowania sody oczyszczonej do wszystkich miejsc, gdzie wlewasz płyny i wsypujesz proszki podczas "prania na pusto".

3. Dokładnie przewietrz pralkę po praniu, osusz uszczelki (bakterie je wprost "okupują"). Nie zamykaj drzwi pralki - dostęp świeżego powietrza ograniczy namnażanie bakterii.

4. Tak często jak się da rób pranie w temperaturze 60 stopni Celsjusza lub wyższej (w tej temperaturze ginie większość bakterii i wirusów). Jeśli pierzesz w niskiej temperaturze, dodaj do prania środek dezynfekujący.

(na podst. dailymail.co.uk)

 

Na koniec należy jeszcze dodać, że ogromne znaczenia ma także proces suszenia ubrań, bielizny i innych rzeczy. Wysuszone na słońcu nie tylko mają niepowtarzalny zapach, ale są dodatkowo zdezynfekowane przez promienie słoneczne. Suszenie w miejscach bez przewiewu to nie tylko wydłużenie samego procesu schnięcia, ale i niestety narażenie na rozwój pleśni, grzybów i wytwarzanych przez nie alergenów (co ma szczególne znaczenie przy alergiach) oraz osiadanie kurzu.

Można go zlikwidować nie tylko po przez wietrzenie, ale także zagotowując w odkrytym naczyniu miętę, tymianek lub majeranek albo też odrobinę korzeni - cynamonu ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339316 / 26 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI