Magda Radzi / wszystkie grupy

Jak sprawdzić świeżość jajka

 

jajko jak sprawdzić świeżość jajka

Przed zakupem 

Jajko powinno być gładkie, nie może mieć białego nalotu ani zbytnio się błyszczeć, powinno być matowe i bez pęknięć. Warto też wziąć z opakowania jedno jajo i nim delikatnie potrząsnąć: jajko nieświeże będzie w środku latać, przy świeżym nie będzie takiego efektu (chlupania).

 

Po zakupie 

  

Jajko świeże: 

  • jajko jest gładkie
  • lekko matowe, skorupka bez nalotów i pęknięć
  • po potrząśnięciu nic nie lata w środku
  • zanurzone w wodzie opada na dno
  • po rozbiciu białko jest klarowne, ścisłe
  • po ugotowaniu żółtko jest na środku jaja
  • jajka bardzo świeże trudno się obierają (do 3 tyg.), ale można temu zapobiec, dodając do wody, w której gotują się jajka octu jabłkowego lub soli

  

Jajko nieświeże ? uważaj!: 

  • jajko ma matową skorupkę pokrytą białym nalotem, grudki lub jest zbyt błyszczące
  • ma pęknięcia na skorupce, nawet niewielkie ?pajączki?
  • po poruszaniu jajkiem czuć, że coś mocno chlupie w środku (tak, jakby była tam malutka piłeczka)
  • po rozbiciu białko jest płynne lub mętne
  • po ugotowaniu żółtko jest przy skorupce
  • łatwo się obierają tzn. mają ponad 3 tygodnie

 inne sposoby na sprawdzenie: 

  • jajko można włożyć do miski z wodą (2 łyżki soli + 0,5l wody), te świeże pójdą na dno, za to jajka nieświeże lub w jakiś sposób uszkodzone będą pływać po powierzchni wody lub delikatnie pod nią, ale wyżej niż świeże 
  • po rozbiciu jaja białko powinno być ściśle przyległe do żółtka, nie powinno być zbyt płynne, a już na pewno mętne! 
  • Po ugotowaniu jaja świeże mają żółtka na środku, a te nieświeże blisko skorupki

Warto pamiętać, że każde jajko dobrze jest rozbijać osobno do szklanki lub miseczki, a dopiero potem dodawać do przygotowywanej potrawy lub wypieku, dzięki czemu można uniknąć zmarnowania wszystkich składników po wrzuceniu do nich zepsutego zbuka.  

  

Przed użyciem lub wyszoruj za pomocą szczoteczki i detergentu lub wyparz, jeśli będzie używane na surowo.  

  

Krok 1.  

Do zjedzenia na surowo wybieramy tylko świeże jajka, które nie mają żadnych uszkodzeń skorupki. Dzięki temu całkowicie zminimalizuje się prawdopodobieństwo, że salmonella może znajdować się również w środku.  

   

Krok 2. Usuwamy zewnętrzne zabrudzenia ze skorupki za pomocą wacika namoczonego w occie. Krok 3. Każde jajko zanurzany w szklance z wrzątkiem na 10 sekund. Salmonella ginie już w temperaturze 60 °C. Warto pamiętać, że chłodzenie i mrożenie, podobnie jak alkohol, niestety jej nie usuwa. 

 

 

 Przeczytaj również artykuł, jakie jajka kupować - kliknij tu. 

Moja recepta na życie jest prosta: Trochę pracy, trochę psychologii i do tego wiele optymizmu. Zino Davidoff, twórca firmy Davidoff  * By dokonać wielkich dzieł, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     337262 / 24 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI