Magda Radzi / wszystkie grupy

Ostropest Plamisty 

 

ostropest ostropest plamisty

 

Wieloletnie badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdziły już dawno niezwykłe właściwości nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum).

Jest roślina jednoroczną, znaną już w starożytności - najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 100r pne (Disocides).

W ziołolecznictwie używane są jego nasiona.

Kolejne wieki również nie milczą nt. ostropestu. W Średniowieczu wspomina o nim. św. Hildegarda.

Od tego czasu stał się jedną z najważniejszych roślin leczniczych i jedną z bardziej zapomnianych.

 

Najważniejsza cecha ostropestu to jego lecznicze działanie na wątrobę. Zawiera składniki regenerujące wątrobę na poziomie komórkowym.

Jego dojrzałe nasiona zawierają ok. 3% sylimaryny działającej wspomagająco na wątrobę. Wykazuje właściwości ochraniające wątrobę przed szkodliwym działaniem czynników chemicznych, bakteryjnych i wirusowych, uszczelniające błonę komórkową komórek wątroby i w ten sposób utrudniając przenikanie szkodliwych substancji. Pomaga również wydalać te substancje. Ostropest przyspiesza też proces regeneracji komórek wątroby i zwiększa zdolność do tworzenia nowych.

Istotne: nie wykazano skutków ubocznych nawet przy zastosowaniu bardzo wysokich dawek (1-20g/kg masy ciała)

  

Kiedy ostropest pomoże: 

- marskość wątroby

- stłuszczenie wątroby

- kamica żółciowa (reguluje także wytwarzanie żółci)

- ostre i przewlekłe zatrucia (także grzybami!)

- stany zapalne wątroby (w tym wirusowe)

- zaburzenia w produkcji (odczynie) soku żołądkowego

- przywraca prawidłową pracę wątroby po kuracjach antybiotykowych, chemioterapii i w chorobie alkoholowej oraz po przebytej żółtaczce

- wzdęcia i kolki

- redukuje poziom cholesterolu we krwi

- wspomagająco w cukrzycy, wykazuje bowiem działanie obniżające poziom cukru we krwi

- obniżenie ciśnienia krwi

- zmniejsza wpływ na wątrobę chemii z żywności

- w stanach stresowych, ochronnie

- w chronicznym zmęczeniu

  

Co należy wiedzieć: 

- osoby z alergią na stokrotki, karczochy, kiwi, mogą być również uczulone na ostropest

- ostropest może obniżać poziom cukru we krwi, więc osoby chorujące na cukrzycę powinny dostosować jego dawkę

   

Jak stosować: 

- najlepiej zemleć na świeżo (1-2 porcje, nadmiar przechowujemy w małym, szczelnym słoiczku)

- można nim posypywać wszystko: kanapki i warzywa, dodawać do sałatek, muesli i jogurtów

- 1-2 łyżeczki dziennie/rano na czczo przez 3 miesiące (5 miesięcy w cięższych stanach)

Można go zlikwidować nie tylko po przez wietrzenie, ale także zagotowując w odkrytym naczyniu miętę, tymianek lub majeranek albo też odrobinę korzeni - cynamonu ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI