Magda Radzi / wszystkie grupy

Ostropest Plamisty 

 

ostropest ostropest plamisty

 

Wieloletnie badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdziły już dawno niezwykłe właściwości nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum).

Jest roślina jednoroczną, znaną już w starożytności - najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 100r pne (Disocides).

W ziołolecznictwie używane są jego nasiona.

Kolejne wieki również nie milczą nt. ostropestu. W Średniowieczu wspomina o nim. św. Hildegarda.

Od tego czasu stał się jedną z najważniejszych roślin leczniczych i jedną z bardziej zapomnianych.

 

Najważniejsza cecha ostropestu to jego lecznicze działanie na wątrobę. Zawiera składniki regenerujące wątrobę na poziomie komórkowym.

Jego dojrzałe nasiona zawierają ok. 3% sylimaryny działającej wspomagająco na wątrobę. Wykazuje właściwości ochraniające wątrobę przed szkodliwym działaniem czynników chemicznych, bakteryjnych i wirusowych, uszczelniające błonę komórkową komórek wątroby i w ten sposób utrudniając przenikanie szkodliwych substancji. Pomaga również wydalać te substancje. Ostropest przyspiesza też proces regeneracji komórek wątroby i zwiększa zdolność do tworzenia nowych.

Istotne: nie wykazano skutków ubocznych nawet przy zastosowaniu bardzo wysokich dawek (1-20g/kg masy ciała)

  

Kiedy ostropest pomoże: 

- marskość wątroby

- stłuszczenie wątroby

- kamica żółciowa (reguluje także wytwarzanie żółci)

- ostre i przewlekłe zatrucia (także grzybami!)

- stany zapalne wątroby (w tym wirusowe)

- zaburzenia w produkcji (odczynie) soku żołądkowego

- przywraca prawidłową pracę wątroby po kuracjach antybiotykowych, chemioterapii i w chorobie alkoholowej oraz po przebytej żółtaczce

- wzdęcia i kolki

- redukuje poziom cholesterolu we krwi

- wspomagająco w cukrzycy, wykazuje bowiem działanie obniżające poziom cukru we krwi

- obniżenie ciśnienia krwi

- zmniejsza wpływ na wątrobę chemii z żywności

- w stanach stresowych, ochronnie

- w chronicznym zmęczeniu

  

Co należy wiedzieć: 

- osoby z alergią na stokrotki, karczochy, kiwi, mogą być również uczulone na ostropest

- ostropest może obniżać poziom cukru we krwi, więc osoby chorujące na cukrzycę powinny dostosować jego dawkę

   

Jak stosować: 

- najlepiej zemleć na świeżo (1-2 porcje, nadmiar przechowujemy w małym, szczelnym słoiczku)

- można nim posypywać wszystko: kanapki i warzywa, dodawać do sałatek, muesli i jogurtów

- 1-2 łyżeczki dziennie/rano na czczo przez 3 miesiące (5 miesięcy w cięższych stanach)

Lubimy żółty ser, chętnie dodajemy go do zapiekanek czy na kanapkę, często sięgamy jako wieczorna przegryzka (to akurat niezdrowy nawyk!). Ale, czy to, co kupujemy ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327130 / 68 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI