Magda Radzi / wszystkie grupy

Jak wybrać dobry, zdrowy chleb ?

chleb zdrowy jak wybrać chleb

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 50 kg chleba (ok. 4 kromki dziennie) i z roku na rok ta ilość maleje.Coraz bardziej zwracamy też uwagę nie tylko na to ile jemy, ale też i na jakość pieczywa.

 

Kilka zasad - jak wybrać zdrowy chleb:
- wybieraj ten, z jak najkrótszą listą składników: mąka, woda, drożdże/zakwas, sól - to jest skład prawdziwego chleba (oczywiście mogą też być ziarna i inne dodatki w postaci żurawiny, miodu itp.)
- pełnoziarnisty: czyli w składzie na pierwszym miejscu jest mąka pełnoziarnista, typ min. 750, a im więcej, tym lepiej
- cięższy niż chleby jasne: UWAGA chleby często są karmelizowane, aby były brązowe - w ten sposób producenci chcą nam sprzedać podrobiony chleb - ale to możemy sprawdzić właśnie ważąc chleb w ręku i również sprawdzając skład
- wieloziarnisty to najczęściej określenie przez producenta faktu, że posypał wierzch chleba ziarenkiem np. maku, sezamu i kilkoma pestkami; najczęściej niestety kojarzy nam się taka nazwa z dużą ilością takich ziaren, a to rzadko się zgadza z prawdą
- bez polepszaczy: jeśli są w składzie to nie tylko najemy się chemii, ale też prawdopodobnie mąka użyta do wypieku była kiepskiej jakości
- niezafoliowany: chleby w folii albo są nafaszerowane chemią, albo szybko spleśnieją
- zazwyczaj nieco droższy od "wydmuszki"
- prawdziwy chleb: nie pleśnieje, raczej schnie i zachowuje świeżość nawet tydzień
- nie kruszy się, nie rozpada

 

Bądźcie czujni!

  Wieloletnie badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdziły już dawno niezwykłe właściwości nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum). Jest ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339183 / 39 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI