Magda Radzi / wszystkie grupy

Sałata w folii - kupować, czy nie?

Sałaty są niezaprzeczalnie dobrym źródłem witamin i minerałów. Mają również niewiele kalorii.

Mają tak wiele odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie.

W sklepach można znaleźć zarówno sałaty w postaci główek, doniczki z sałatami rosnącymi, jak i sałaty sortowane i umyte, zamknięte w foliowe opakowania lub mix sałat, także pakowany w folię.

 

Kilka zasad BHP przy zakupie sałat:

- sałata w główkach: zwróć uwagę na barwę i ciężar. Szukaj sałaty ciężkiej, o liściach pełnych wody, jej ubytek bowiem, podobnie jak brunatny kolor u spodu sałaty (tu, gdzie została obcięta) świadczy o starzeniu lub zapleśnieniu warzywa

- sałata w doniczkach: powinna mieć zwarte liście i pnące ku górze (nie rozłożyste, co trudno sprawdzić, ze względu na folię zabezpieczającą warzywo); unikaj śladów zawilgocenia lub zaparzania

- MIX sałat: opcja najmniej czasochłonna w przygotowaniu - to liście po umyciu i posortowaniu.

 

Uwaga! 

TOREBKA Unikaj torebek, które mają zadrukowaną większą powierzchnię (nawet całą!). Zabieg ten ma na celu ukrycie wad produktu. Torebka nie powinna być "napompowana" - sałata która traci świeżość uwalnia gazy.

Sałata powinna swobodnie PRZESYPYWAĆ SIĘ podczas potrząśnięcia.

KOLOR Liście powinny mieć żywą barwę.

Niedopuszczalne: brązowe plamy na liściach, ogonkach oraz kropelki wody wewnątrz opakowania (sałata oddała wilgoć). Zawilgocenie sprzyja gniciu i mnożeniu się bakterii oraz pleśni.

MYCIE 

Mimo, że sałata w torebkach jest już umyta, należy ją jednak dokładnie umyć w domu, bo jak pisze Joanna Blythman w swojej najnowszej książce pt. "Swallow This: Serving Up The Food Industry's Darkest Secrets" może być ona pełna bakterii oraz pozostałości kwasów owocowych, a co gorsza środków dezynfekujących np. chloru - które dodaje się podczas mycia warzywa w celu spowolnienia namnażania bakterii.

 

Jak więc brzmi odpowiedź na pytanie: kupować, czy nie? 

Jeśli nie mamy dostępu do świeżej sałaty od sprawdzonego dostawcy - zawsze jest to jakieś wyjście. Wcale nie najgorsze, przy zachowaniu kilku zasad bezpieczeństwa: torebka miękka, bez kropelek wilgoci w środku, z sałatą jędrną, bez brunatnych plamek. Koniecznie zawsze umyta przed podaniem.

Sauna sucha  Sauna parowa  Sauna Infrared  CHARARKTERYSTYKA  WILGOTNOŚĆ  do 10% wilgotności do 100% wilgotności powietrza 40 ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI