Magda Radzi / wszystkie grupy

Czereśnie

Czereśnie - akurat mamy sezon. To niewątpliwie jednej z naszych ulubionych gatunków owoców! Istnieje aż ok. 500 odmian czereśni i 250 wiśni!

Jak wszystkie pestkowce mają cienką skórkę, soczysty miąższ, słodki smak (prócz wiśni) i wspaniały zapach. Są dość trudne w przechowaniu, bo bardzo wrażliwe na ucisk i zgniatanie. Najlepiej zjadać je jak najszybciej po zbiorze. Są bogate w potas, magnez, wapń i fosfor oraz w wiele pierwiastków śladowych: żelazo, cynk, siarka, mangan i selen oraz krzem. Dużo w nich także witamin np. prowitaminy A, witamina C, szereg witamin z gr. B.

Wiśnie mają mniej fruktozy od czereśni, a więcej żelaza, magnezu, witamin C i kwasu foliowego niż czereśnie. Ale mniej witamin z grupy B.

Te składniki mają niezwykle korzystny wpływ na tkankę łączną u ludzi - a więc wiązadła, skórę, także zęby i układ nerwowy. Dzięki nim organizm może też pozbyć się nadmiaru wody, ulgi doznaje serce, układ krążenia, wątroba i nerki.

Nie zagrożą naszej figurze!

 

Warto wiedzieć:


 

Herbatka z szypułkami wiśni na spowolniony metabolizm 

  • 1 szklanka szypułek czereśni/ wiśni
  • 1/2 szklanki liści porzeczki czarnej
  • 1/2 szklanki liści pokrzywy

Aktywizuje proces przemiany materii. Zapobiega odkładaniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Usuwa nadmiar wody związany z obrzękami. Zmniejsza ociężałość nóg. Obniża poziom cukru (jeśli jest za wysoki). Zmniejsza apetyt, szczególnie na słodycze. Pomaga na anemię. Działa moczopędnie.

  • Sok z czereśni działa przeciwgorączkowo
  • Minerały zawarte w czereśniach (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i krzem) czynią je idealnym owocem dla dzieci. Im ciemniejsze, tym bogatsze w te substancje
  • Słodkim czereśniom przypisuje się właściwości krwiotwórcze, a cierpkim wiśniom pobudzające przemianę materii
  • Czereśnie (oraz wiśnie i to zarówno świeże jak i mrożone) jedzone w dużych ilościach mogą zmniejszać poziom kwasu moczowego; oczyszczają krew co może mieć duże znaczenie dla osób chorujących na dnę moczanową
  • W dawnych czasach na ból brzucha stosowano okłady z ogrzanych woreczków płóciennych z pestkami czereśni i pestki znaleziono już w wykopaliskach z czasów epoki kamienia!

Przed zakupem  Jajko powinno być gładkie, nie może mieć białego nalotu ani zbytnio się błyszczeć, powinno być matowe i bez pęknięć. Warto też wziąć z opakowania ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323141 / 46 / 8
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI