Magda Radzi / wszystkie grupy

Czereśnie

Czereśnie - akurat mamy sezon. To niewątpliwie jednej z naszych ulubionych gatunków owoców! Istnieje aż ok. 500 odmian czereśni i 250 wiśni!

Jak wszystkie pestkowce mają cienką skórkę, soczysty miąższ, słodki smak (prócz wiśni) i wspaniały zapach. Są dość trudne w przechowaniu, bo bardzo wrażliwe na ucisk i zgniatanie. Najlepiej zjadać je jak najszybciej po zbiorze. Są bogate w potas, magnez, wapń i fosfor oraz w wiele pierwiastków śladowych: żelazo, cynk, siarka, mangan i selen oraz krzem. Dużo w nich także witamin np. prowitaminy A, witamina C, szereg witamin z gr. B.

Wiśnie mają mniej fruktozy od czereśni, a więcej żelaza, magnezu, witamin C i kwasu foliowego niż czereśnie. Ale mniej witamin z grupy B.

Te składniki mają niezwykle korzystny wpływ na tkankę łączną u ludzi - a więc wiązadła, skórę, także zęby i układ nerwowy. Dzięki nim organizm może też pozbyć się nadmiaru wody, ulgi doznaje serce, układ krążenia, wątroba i nerki.

Nie zagrożą naszej figurze!

 

Warto wiedzieć:


 

Herbatka z szypułkami wiśni na spowolniony metabolizm 

  • 1 szklanka szypułek czereśni/ wiśni
  • 1/2 szklanki liści porzeczki czarnej
  • 1/2 szklanki liści pokrzywy

Aktywizuje proces przemiany materii. Zapobiega odkładaniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Usuwa nadmiar wody związany z obrzękami. Zmniejsza ociężałość nóg. Obniża poziom cukru (jeśli jest za wysoki). Zmniejsza apetyt, szczególnie na słodycze. Pomaga na anemię. Działa moczopędnie.

  • Sok z czereśni działa przeciwgorączkowo
  • Minerały zawarte w czereśniach (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i krzem) czynią je idealnym owocem dla dzieci. Im ciemniejsze, tym bogatsze w te substancje
  • Słodkim czereśniom przypisuje się właściwości krwiotwórcze, a cierpkim wiśniom pobudzające przemianę materii
  • Czereśnie (oraz wiśnie i to zarówno świeże jak i mrożone) jedzone w dużych ilościach mogą zmniejszać poziom kwasu moczowego; oczyszczają krew co może mieć duże znaczenie dla osób chorujących na dnę moczanową
  • W dawnych czasach na ból brzucha stosowano okłady z ogrzanych woreczków płóciennych z pestkami czereśni i pestki znaleziono już w wykopaliskach z czasów epoki kamienia!

Przyprawy dobre na wszystko cz. 2 czyli co do czego...   Przyprawianie to prawdziwa sztuka! ... jeśli więc chcesz dodać smaku swoim potrawom ... sprawić, by Twoja ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312734 / 61 / 6