Magda Radzi / wszystkie grupy

Papryka

  

Papryka - podoba mi się idea jedzenia codziennie wielokolorowej gamy owoców i warzyw i papryka występująca w kilku barwach doskonale tu pasuje.

Te wielokolorowe warzywa należą tj. bakłażan, pomidor i ziemniak do rodziny psiankowatych.

Do Europy przywieziona przez pomyłkę jako rodzaj pieprzu przez Krzysztofa Kolumba :)

 

Czerwona papryka to najlepsze źródło witaminy C wśród warzyw. Papryka jest kilkunastokrotnie bogatsza w tą witaminę niż cytryna!

Korzystne połączenie beta-karotenu, wit. C i E oraz flawonoidów doskonale działa na nasz układ immunologiczny wzmacniając go i chroniąc nas przed infekcjami.

Papryka ma w sobie niewiele białka, jest prawie beztłuszczowa, zawiera natomiast sporo węglowodanów i błonnika wspierającego pracę naszych jelit.

Sporo w niej minerałów i pierwiastków śladowych - jest potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź i cynk.

Bogactwo wit. z grupy B.

W odmianie ostrzejszej szczególnie ceniona jest kapsaicyna - substancja, która nadaje ostrość papryce - jest niezwykle groźna dla wirusów i bakterii, a więc bardzo dla nas pożądana.

Co ciekawe, im ostrzejsza papryka, tym lepsze wytwarzanie soków żołądkowych i lepsza ochrona śluzówki żołądka! Chroni przed stanami zapalnymi.

Flawonoidom z papryki przypisuje się też działanie rozrzedzające krew, co może chronić przed zaburzeniami krążenia zakrzepicą, a nawet przed zawałem serca albo wylewem krwi do mózgu.

Papryka chroni też przed dolegliwościami wieku starszego.

Warto wiedzieć, że papryka to jedno z warzyw w którym zaobserwowano w ostatnich latach podwyższone stężenie pestycydów!

Szukajmy tej ekologicznej.

Jedząc papryki wspieramy zdolności obronne naszego organizmu!

 

* Czy wiesz, że ilość wypustek tzw. "dupek" jest podpowiedzią, która papryka służy do czego?  

Otóż ta z 3 - świetnie nadaje się do gotowania, a z 4 - lepsza będzie do zjedzenia na surowo. Jeśli zamienicie - to papryka przeznacozna do jedzenia na surowo rozgotuje Wam się na bezkształtną maź, a ta do gotowowania zjedzona na surowo będzie twarda, niesmaczna. 

 

Tu znajdziesz przepis na pyszną zupę - krem z pieczoną papryką KLIKNIJ PO PRZEPIS. 

Lekarze alarmują, że pranie w temperaturze 40 stopni Celsjusza zabija jedynie 14 proc. bakterii! Oznacza to, że na naszych ubraniach, bieliźnie, ręcznikach i pościeli ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     345330 / 39 / 8
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI