Magda Radzi / wszystkie grupy

Brokuł

Brokuł - to zielone warzywo o dekoracyjnych różyczkach trafiło do nas z Włoch, jednak pierwotnie pochodzi z Azji Mniejszej! Jego nazwa pochodzi od łac. gałąź, drzewo - co nawiązuje do jego kształtu.

Z pewnością jedno z najbardziej polecanych warzyw, kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów.

Jego plus dla zdrowia: dzięki wit. C i E chroni przed infekcjami, nowotworami, osteoporozą, chorobami serca i układu krążenia, przed dolegliwościami jelitowymi, depresjami i skutkami stresów. Zwiększają produkcję enzymów odtruwających organizm.

Choć bardzo podobne do kalafiora, zawiera aż 5krotnie więcej wapnia niż kalafior - z tego względu jest lepszym wsparciem dla kości niż jogurt, 4krotnie więcej witaminy C i 2krotnie więcej żelaza.

Ma też dużo błonnika, ale są lekkostrawne (oczywiście po ugotowaniu).

Najwartościowszy będzie krótko gotowany, najlepiej garnku bez przykrywki lub na parze. Jeśli szybko przelejemy go zimną wodą, zachowa swój kolor.

Kupujmy te, które mają kolor ciemnozielony nawet z niebieskawym kolorem, te zażółcone tracą świeżość i wartości odżywcze. O smaku nawet nie wspominam.

Warto wiedzieć:

- Podobnie jak kalafior bogaty w siarkę

- Z powodu wysokiej zawartości potasu i niskiej sodu to warzywo polecane chorym na serce i nerki

- Już 200g porcja brokułów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C

- Jedno z warzyw zalecanych chorym na cukrzycę ? zawiera mało węglowodanów

- Jeśli chcesz zjeść na surowo ? jedz zewnętrzne różyczki, w głąbie i twardych częściach znajdują się substancje wzdymające. Jednak te części ugotowane ? są cennym źródłem chlorofilu i selenu.

 

Aby skorzystać z właściwości brokułów, powinniśmy jeść sporo tego warzywa!

  Wizyta na siłowni zapewnia szczupłą sylwetkę. Dla 10-15% jest to ciężka praca przynosząca efekty.  A reszta? ?Chodzimy? na ćwiczenia i  ??? NIC!  Tygodnie, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339318 / 28 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI