Magda Radzi / wszystkie grupy

Jeść, czy nie jeść nowalijki?


Czuć wiosnę! Do pełni szczęścia brakuje już tylko smaku nowalijek, czyli pierwszych wiosennych warzyw.
Tak naprawdę w nadchodzi czas, kiedy wyposzczeni po zimie, z ogromną chęcią sięgamy po świeżą rzodkiewkę, szczypiorek, ogórka i sałatę.

Czy jednak jest to bezpieczne?
Czy hodowane w sztucznych warunkach warzywa są zdrowe, czy chemiczne?
Czy posiadają wartości odżywcze? Jeść, czy nie jeść nowalijki?

Po miesiącach zimy nasz organizm sam prosi się o witaminy i minerały. Dostępne w sklepach pierwsze warzywa kuszą obietnicą świeżości.
Jednak często te nowalijki pochodzą ze szklarni, w których hodowla różni się od tej domowej, naturalnej.
W ogromnych szklarniach panuje całoroczne lato ? sztuczne oświetlenie, wilgotne powietrze i sprzyjająca temperatura. Warzywa nie rosną w normalnej ziemi, lecz w specjalnej mieszance torfu, ziemi liściowej, wzbogaconych o nawozy i mikroelementy. Stąd ich piękne kolory,większe rozmiary. Niewątpliwie zalety?

A jakie są minusy?
Takie nowalijki szklarniowe ze względu na brak dostatecznej ilości słońca mają mniej witaminy C i bioflawonoidów. Do życzenia wiele może pozostawiać też smak i zapach...
Ale o ile jeszcze nieco uboższy smak od grządkowych kuzynów można byłoby wybaczyć - to sztucznego nawożenia już nie!
Nawożone są często azotanami - które warzywa kumulują.
Głównie w korzeniach (mhm... rzodkieweczka i marcheweczka) i zewnętrznych warstwach (uuu :( sałatka)
Z tych azotanów powstają w naszych organizmach azotyny (sałata zamknięta w folii też je wytwarza).
A te z kolei przechodzą w nitrozaminy, a te alergizują, trują i mogą być rakotwórcze.
Ale co najgorsze ? nie rozpoznamy, czy warzywa przez nas kupione mają w sobie za dużo związków azotu.
Więc, albo kupujmy u sprawdzonych dostawców lub też ekologicznych.
O zaletach własnych grządek nie musze mówić!

Jak brzmi odpowiedź na pytanie: jeść, czy nie jeść nowalijki?
Tak. Od czasu do czasu (2-3 x w tyg.) jeśli nie wiemy, skąd pochodzą. A takie grządkowe - oczywiście zawsze, wszędzie i na zdrowie!

Poniżej znajdziecie kilka wskazówek "na pomoc". Na zgubienie kilku centymetrów i odciążenie układu trawiennego.    Po pierwsze: nasze dodatkowe kilogramy to nie ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI