Magda Radzi / wszystkie grupy

Zawartość pektyn w owocach - czyli kiedy dżem sam zgęstnieje

pektyny zdrowy dżem
  
Dżem z jakich owoców zgęstnieje sam na galaretkę, a z którymi owocami się to się nie uda?
 
1. zależy, ile pektyn zawierają owoce.
2. zależy, jak dojrzałe są owoce - im owoc bardziej dojrzały tym zawiera mniej pektyn. Dlatego ważne jest tak wybierać owoce, żeby nie były przejrzałe, tylko dopiero co dojrzałe.
 
Te owoce same zgęstnieją podczas przygotowania dżemu, bo zawierają dużo pektyn:
- czarne porzeczki
- czerwone porzeczki
- agrest
- żurawina
- śliwki
- mirabelki
- mało dojrzałe jabłka
- pigwa
- rajskie jabłka
- cytryny
- skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc)

Owoce średnio bogate w pektyny - mogą potrzebować dodatku pektyny (do kupienia w sklepach) lub 3-4 łyżek soku z cytryny na 1 kg owocu:
- morele
- maliny
- jeżyny
- borówka amerykańska (wczesna)
- mało dojrzałe renklody
- dojrzałe jabłka
- pomarańcze

Owoce ubogie w pektyny - zawsze potrzebują dodatku soku z cytryny (3-3 łyżki na 1 kg owoców), pektyny lub obydwu składników:
- wiśnie
- czereśnie
- gruszki
- truskawki
- borówka amerykańska (późniejsza)
- rabarbar
- dziki bez
- figi
- granaty

Powodzenia!

 Jeśli nie robisz tego, co jest najlepsze dla twojego ciała, jesteś osobą, która traci. Prawda jest prosta. Jeśli nie dbasz o siebie, ani o własne ciało, możesz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI