Magda Radzi / wszystkie grupy

Co znajduje się w dżemie ze sklepu?

Powinny owoce, cukier, ew. pektyny.
A co się faktycznie znajduje?
Różne dodatki.

Zaczniemy od cukrów żelujących - to zazwyczaj mieszanka pektyny z jabłek lub cytusów i środków przeciwzbrylających: cukru (sacharozy), kwasu cytrynowego (tajemniczy "regulator kwasowości") oraz środków konserwujących (benzoesany, sorbiniany). Konserwują one i środek żelujący i sam dżem.
Wniosek: dżemy domowe z użyciem środków żelujących mogą być praktycznie tym samym ci dżemy przemysłowe.
Będzie w obu dżemach także podobna zawartość owoców.
W domu z 1 kg owoców i 1 kg cukru uzyskamy proporcję 30 g (pestkowce) lub 50 g (pozostałe) owoców/100 g dżemu.

To jeszcze jest w przemysłowym dżemie:
- zagęstniki i substancje żelujące - które UWAGA mogą odkładać się w organizmie, powodować nadwagę, alergie i bóle brzucha
- substancje słodzące (niektóre mogą uszkadzać np. wątrobę, działać kancerogennie) i cukry
- wypełniacze, które zwiększają objętość produktu np. skrobię i wyciągi z buraków
- aromaty i barwniki naturalne lub syntetyczne, te drugie powodują alergie pokarmowe i skórne, a do tego odkładają się w organizmie, mogą powodować otyłość.
- woda, której dodaje się w celu zwiększenia masy dżemu. Nawet 50%!

Wniosek: domowy dżem (patrz wpisy kilka dni wcześniej - przepisy) będzie najlepszy!
A jeśli nie masz czasu na robienie zapasów - kup taki, który zawiera owoce i cukier, ew. pektynę.



  Wieloletnie badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdziły już dawno niezwykłe właściwości nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum). Jest ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339313 / 23 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI