Magda Radzi / wszystkie grupy

Przetwory metodą janginizowania, co to takiego?


Janginizacja czyli przetwory bez odrobiny nawet cukru i żadnego innego dosładzacza. Za to ze szczyptą soli.
Robiąc przetwory, na ogół wykorzystujemy wszelkiego rodzaju cukier. Do dżemów, zazwyczaj używamy cukru/innych słodzideł.
Ale warto spróbować innej metody.
Janginizowanie to pojęcie wywodzące się z kuchni makrobiotycznej i oznacza duszenie owoców w soku własnym, z odrobiną soli.
Owoce, które poddamy janginizacji, zachowają identyczny smak, jaki miały w chwili włożenia ich do garnka!
Co ciekawe, w ten sposób przygotujesz nie tylko owoce, ale i warzywa! W ten sposób zapewnimy sobie nie tylko zdrowy posiłek, ale i wyjątkowe doznania smakowe.
Jak janginizowac?
Owoce oczyszczamy z szypułek, przekładamy w całości lub w kawałkach do słoików, solimy i wstawiamy do garnka z wrzątkiem na ok. 15 minut. Ważne jest szczelne zakręcenie słoika.
Kilka wskazówek:
- Owoce i warzywa powinny być jak najbardziej dojrzałe - jest ważne zarówno dla smaku, jak i poprawne konserwacji
- uważaj, żeby nie przesolić
- pasteryzuj na małym ogniu - wtedy owoce się nie rozpadną, a naturalny cukier zdąży się wytrącić
- pod słoiki warto podłożyć gazę/ścierkę podczas gotowania, żeby owoce nie przypaliły się na dnie podwójnym dnem
 
Próbujecie?

 Jeśli nie robisz tego, co jest najlepsze dla twojego ciała, jesteś osobą, która traci. Prawda jest prosta. Jeśli nie dbasz o siebie, ani o własne ciało, możesz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     344430 / 17 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI