Magda Radzi / wszystkie grupy

Ta oporna skrobia...

Ziemniak ugotowany i schłodzony, czerstwy chleb czy mało dojrzały banan - co łączy te produkty?

Zawierają skrobię oporną.

Czy różni sie ona od zwykłej skrobi?

Zwykła jest trawiona, rozkładana do glukozy i w tej postaci jest wchłania przez jelito cienkie.  

Skrobia oporna albo nie podlega trawieniu, albo produkty jej trawienia nie są przyswajalne w jelicie cienkim i przechodzą do jelita grubego, gdzie bakterie zamieniają je w bardzo dla nas korzystne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te są zaś wspomagają budowę prawidłowej wyściółki naszych jelit. 

A ostatnie badania sugerują, że spożywanie żywności prebiotycznej (tu zaliczają się produkty zawierające skrobię oporną) ma bardziej dobroczynny wpływ na ilość dobrych bakterii, niż iż spożywanie tylko samej żywności probiotycznej (kiszonki, jogurty itp. ? tzn. pożywienie zawierające pożyteczne dla nas bakterie).

 

Dalsze badania wykazały potencjalny wpływ spożycia prebiotyków na zwiększoną absorbcję minerałów (wapń, magnez, cynk, żelazo), lepszą aktywność układu odpornościowego, zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, czy choroby zapalne jelit (choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego) oraz nadciśnienie.

 

To właśnie ze względu na zawartość skrobii opornej - lepszym pożywieniem dla naszych dobrych bakterii będą produkty skrobiowe ugotowane, a następnie schłodzone (ziemniaki, makaron, ryż) oraz pieczywo czerstwe, a nie to świeżo upieczone.

Jedząc więc ugotowane i schłodzone/czerstwe produkty skrobiowe, wpływamy pozytywnie na obniżenie stanów zapalnych w naszym organizmie, polepszenie metabolizmu, większą odporność na stres i zwiększamy przyswajanie minerałów.  

Obok ziemniaków, inne produkty o podobnych właściwościach to czerstwy chleb, niezbyt dojrzałe banany, kasze, bataty, ryż, fasola, soczewica. 

Balsam z masłem kakaowym do bardzo suchej skóry 2 części: masło kakaowe 3 części: olej z awokado/olej z kiełków przenicy 1/3 części: witamina ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI